Societat 22/04/2024

Idoia Ribas (Vox) estabilitza plaça com a docent a l'IES Son Pacs

Ha consolidat en l'especialitat d'Administració d'Empreses. Altres alts càrrecs i ex alts càrrecs han aconseguit ser funcionaris per aquest mateix camí

3 min
Idoia Ribas aquest matí al Parlament

Palma2.581 docents han estabilitzat la seva plaça en el procés extraordinari de mèrits que va començar el novembre de 2022. Ara ja són funcionaris de carrera de ple dret. En consultar el BOE en què es va fer oficial el nomenament de tots ells, alguns noms resulten familiars. És el cas d'actuals càrrecs polítics i ex alts càrrecs. Un d'ells és la diputada de Vox Idoia Ribas. Ribas ha estabilitzat en l'especialitat d'Administració d'Empreses a l'IES Son Pacs, on està destinada des de setembre. No s'hi ha incorporat, però, perquè està en comissió de serveis especials per ocupar un càrrec públic.

En aquest centre s'hi trobarà, quan hi vagi a fer feina, un claustre compromès amb la llengua i la cultura pròpia. Així es va demostrar durant la visita que el conseller d'Educació, Antoni Vera, va fer-hi el passat 15 de març. Bona part del claustre el va rebre amb les camisetes verdes posades. Els docents varen denunciar, en relació amb el Pla de segregació lingüística –que tant ha defensat Vox– "la incongruència de gastar els recursos públics en conflictes provocats per la mateixa Conselleria, mentre que continuen sense resoldre molts problemes que arrosseguen els centres escolars i que en condicionen el funcionament". En el cas de l'IES Son Pacs, varen recordar alguns dels aspectes precaris "en què es mouen", com ara problemes per pagar la factura de la llum, no poder encendre la calefacció o haver de fer classe en aules prefabricades.

De tot l'espectre polític

La consellera insular de Mallorca, María Paz Pérez Barceló –també de Vox–, ha estabilitzat com a Pedagoga Terapèutica (PT) i té plaça definitiva al CEIP Santa Isabel, de Palma. Un altre nom conegut que apareix al BOE és el de director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i batle d'Alaró, Llorenç Perelló, que ha consolidat com a professor de Català i te destinació a l'IES S'Arenal. Aquest centre, com també ha fet l'IES Son Pacs, forma part de la campanya 'La llengua no es toca' a favor de l'escola en català, a la qual han donat suport més de 200 centres i entitats d'arreu de les Balears.

Pel que fa als partits de l'esquerra, ha estabilitzat plaça l'exdirector general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics amb el Govern del Pacte, Antoni Baos. Actualment és professor de Música al CEIP Camilo José Cela de Palma.

Un estabilització problemàtica

El procés d'estabilització dels interins ha generat un profund enfrontament entre els estabilitzats per mèrits i els funcionaris de carrera. Els primers han rebut punts per l'antiguitat acumulada durant cada any de feina com a interins durant el concurs de trasllats d'enguany. Gràcies a això, una part ha pogut triar destinació per davant de quatre grups de professionals: funcionaris de carrera amb menys anys acumulats, funcionaris en pràctiques que ara havien de triar destinació definitiva, interins que varen aconseguir plaça amb oposicions d'estabilització i funcionaris de carrera en expectativa de plaça definitiva.

El malestar generat entre els docents que han assolit ser funcionaris per mitjà del concurs d'estabilització per mèrits i els que ho han fet a través d'oposició s'ha traduït en el dia a dia dels centres educatius. La Conselleria d'Educació ha rebut comunicacions formals de docents estabilitzats que asseguren haver patit "conflictes psicosocials" pel malestar als seus centres amb la seva condició d'estabilitzats. Fonts sindicals varen assegurar a l'ARA Balears que aquesta xifra és només la punta de l'iceberg i que les situacions denunciades són comentaris fora de to o atacs directes durant les reunions dels claustres amb la resta de professors, entre altres coses.

stats