Societat 02/06/2023

Identifiquen les restes d'Isaac Rodríguez Lagar, víctima del Penal de Formentera

És la segona persona del campament militar franquista de la Savina que ha pogut ser identificada

ARA Balears
2 min
Isaac Rodríguez Lagar.

PalmaIsaac Rodríguez Lagar és la segona víctima mortal de la colònia militar franquista de la Savina que ha pogut ser identificada en el cementeri de Sant Francesc Xavier, a Formentera, després de Francisco Solano Vera, que va ser identificat el mes de novembre. Les restes de Rodríguez varen ser localitzades durant la primera fase d'exhumacions del cementeri vell de Formentera. L'objectiu és localitzar un mínim de 58 persones que haurien mort en el Penal entre el 1940 i el 1942.

La intervenció la va dur a terme la Societat de Ciències Aranzadi. Segons l'informe d'identificació biològica fet pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació d'Isaac Rodríguez s'ha fet mitjançant la comparació genètica de les mostres donades per un fill seu (José Rodríguez Rodríguez) i un net (Miguel Ángel Rodríguez Saavedra). El fill ja va morir, però la seva filla, María Luz, neta de la víctima i en contacte des de fa anys amb el Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera, va guardar cabells de son pare per si valia per a la identificació, i finalment ha estat així, ja que hi ha hagut coincidència per cromosoma Y i STRs.

Les seves restes haurien estat recuperades a la sepultura 9 de la fila 5, al pati 2 del cementeri de Sant Francesc Xavier. D'acord amb la documentació de l'època, recollida en l'estudi de l'historiador eivissenc Antoni Ferrer Abárzuza per al Segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears, Isaac Rodríguez Lagar hauria mort a la colònia militar franquista de Formentera el 2 de juny de 1942 de caquèxia (com a causa de mort immediata) i tuberculosi pulmonar (com a causa remota).

El Quart Pla de Fosses i Memòria Democràtica (2023-2024) preveu una segona intervenció a Formentera que cercarà altres víctimes del Penal tal com va aprovar la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts del Govern de les Illes Balears. Fins avui, a les Balears s'han pogut recuperar en total les restes d'almenys 310 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals ja se n'han identificades 55 i se n'han retornades 50 a les seves famílies.

Casat i pare de sis fills

Isaac Rodríguez Lagar era pagès i tenia 44 anys. Era fill de Félix i Rosario. Era casat i pare de sis fills. Vivia a La Parra, a Badajoz (Extremadura). El 22 de desembre de 1939 va passar a la presó de Zafra, a Badajoz, on va ser jutjat en Consell de Guerra i condemnat a pena capital, més tard commutada per 30 anys. El 18 de març de 1941 va ser evacuat al Penal de Formentera, on va morir.

stats