Cas Cursach
Societat 07/02/2023

El Ico no ha volgut declarar sobre les seves imputacions a un policia local absolt en el cas Cursach

El fill de la Paca s'ha acollit al seu dret a no contestar davant les preguntes de la Fiscalia i del denunciant

ARA Balears
4 min
El Ico, davant dels jutjats, retrata a Sergio Bertran, exdirector de l'Ib-Salut que acudia a declarar com a testimoni / ISAAC BUJ

PalmaFrancisco Tomás Fernández Cortés, conegut com el Ico, ha evitat declarar aquest dilluns sobre les seves imputacions a un agent absolt en la macrocausa de corrupció de la Policia Local de Palma. El fill de la Paca estava citat aquest dilluns com a investigat en un jutjat de Palma per una querella presentada pel policia, que ja el juliol de 2020 va quedar exonerat dels delictes que se li imputaven en la recerca.

L'agent va presentar la querella contra el Ico i un testimoni protegit de la causa, per diversos delictes de denúncia falsa i fals testimoni. En la querella, argumenta que l'acte del jutge Manuel Penalva que el va enviar a la presó es basava exclusivament en els testimonis directes de tots dos. El Ico va identificar aquest policia en annexos fotogràfics al costat d'altres agents als quals va acusar de cobrar suborns a canvi de no fer inspeccions a El Cavalli, un local de festes que regentava a l'avinguda de Joan Miró. La declaració aquest dilluns en el Jutjat s'ha fet per videoconferència, ja que el Ico, amb múltiples antecedents penals, es troba empresonat a la Península. El fill de la Paca s'ha acollit al dret a no contestar les preguntes de la Fiscalia ni del denunciant, i només ha respost a la seva advocada.

Així, segons han indicat a Europa Press fonts pròximes al cas, en un interrogatori que ha durat uns pocs minuts, el Ico només ha respost algunes preguntes aïllades, sense entrar al fons de la querella, és a dir, sense ratificar les declaracions incriminatòries que va fer en el seu moment ni tampoc desmentir-les. Detalladament, el Ico s'ha limitat a assenyalar que entre 2015 i 2016 prenia drogues diàriament, i que ja l'han denunciat anteriorment per fals testimoniatge i el cas va quedar arxivat. A més, ha declarat que no sap ni llegir ni escriure i que "ells ho sabien". En haver-se oposat a respondre a les acusacions, no ha arribat a aclarir si amb "ells" es referia al jutge Penalva, al fiscal Miguel Ángel Subirán o els policies de Blanqueig que portaven la recerca. El Ico també ha indicat que signava "amb l’empremta dactilar". Per aquesta causa va ser citat també el testimoni protegit querellat, fa unes setmanes, i es va acollir al dret de no declarar.

L’agent el va detenir quan era menor

L'agent que ha presentat la querella va estar 60 dies a la presó preventiva i va haver de pagar una fiança de 25.000 euros, per a la qual va necessitar sol·licitar un préstec. També se li va retirar el passaport i assegura que el procés li ha suposat perjudicis professionals (canvi de destinació amb un minvament retributiu o el fet que no se li concedís una medalla que li corresponia per antiguitat), a més de les despeses per a la seva defensa legal.

En la querella, els seus advocats recorden que aquest policia va intervenir en una detenció al Ico, quan era menor d'edat, per un furt d'un vehicle a la Platja de Palma el 2001. El 2004 l'agent li va retirar un Ferrari per conduir sense carnet, i recorda també que la seva unitat va ser l'encarregada de protegir els operaris que van enderrocar la casa de la seva mare, la Paca, durant el desmantellament del poblat de Son Banya. Per això, la querella considera que el Ico va fer aquestes declaracions amb ànim de venjar-se d'ell i de la policia en general. Entre altres consideracions, apunta que, després que aquest policia local fos empresonat, el Ico hauria amenaçat un policia nacional dient-li que seria "el següent".

Acusat de cobrar suborns

En la seva declaració, en la qual també es va investigar l'empresari Bartolomé Cursach, el Ico va acusar aquest policia, al costat d'uns altres, de cobrar suborns de 500 euros per evitar inspeccions a El Cavalli, així com altres prebendes, com botelles de xampany de luxe i "al·lotes en el local". El fill de la Paca va afirmar que aquests diners els pagava en mà quan els agents es personaven a la discoteca amb uniforme i vehicle policial i que tots els establiments de la zona pagaven aquesta "taxa" perquè les multes sortien més cares.

Per part seva, el testimoni protegit va vincular a l'agent amb un altre policia investigat, del qual va dir que eren "molt amics" i va sostenir que acudia a festes per a policies en discoteques, i a restaurants a menjar gratis. El va situar també entre un grup d'agents als quals va acusar de rebre sobres amb diners. La querella del policia, que nega totes les acusacions contra ell, assenyala múltiples contradiccions en els seus testimoniatges i, entre altres arguments, aclareix que l'agent mai va formar part de la Patrulla Verda, la unitat encarregada de la inspecció als establiments d'oci.

La versió del judici del cas Cursach

A l'Audiència Provincial, durant el judici del cas Cursach, el Ico va mantenir la seva versió el novembre passat assegurant que pagava petits suborns a policies locals. Durant el seu interrogatori com a testimoni, el narcotraficant va reconèixer que l'única cosa que ha fet en tota la seva vida ha estat vendre droga. Va dir també que El Cavalli tenia molt d'èxit i que va sofrir un assetjament horrible, i, a pesar que en un moment donat va confondre un dels empresaris de l'acusació amb un policia local, va assenyalar tres agents als quals va acusar d'emportar-se diners a canvi que entrés més gent en el local. El policia local que va presentar la querella està personat en la causa en el Tribunal Superior de Justícia contra el jutge Penalva i el fiscal Subirán.

stats