Societat 16/11/2020

El Ico defensa al TSJIB que mai va mentir per afavorir les detencions de Penalva i Subirán

Al mateix temps, el fill de la Paca ha donat validesa a un enregistrament de vídeo en què confessa que va fer coses que no estaven bé

A. Tarragó
3 min
El Ico alça els dits en senyal de victòria a la sortida del Tribunal Superior de Justícia després de declarar

PalmaUna desena de persones més han comparegut aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) amb relació a la causa que investiga la instrucció del cas Cursach del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán. Francisco Tomás Fernández Cortés (el Ico), el fill de la Paca, ha estat un dels citats pel magistrat Carlos Gómez, que instrueix la causa. Segons fonts properes a l'acusació, el Ico –que ja és a la presó– s'ha negat a declarar, però ha respost les preguntes del seu advocat, davant el qual ha defensat que mai no va faltar a la veritat en diligències ni en cap acarament com a testimoni.

En el darrer informe policial (el número vuit) sobre el cas Cursach, centrat en la Policia Local de Palma i alguns treballadors de l'Ajuntament, revela que el Ico i dos testimonis més van ser "utilitzats" pel Grup de Blanqueig de la Policia per afavorir la instrucció que Penalva i Subirán volien seguir. En el cas del Ico, els policies haurien oferit presumptament "promeses d'ajuda processal i sortir en llibertat". Al llarg de l'escrit els investigadors argumenten que "els seus testimonis porten a nombroses imputacions davant la nul·la activitat policial/judicial d'investigació o com a mínim de comprovació de les seves acusacions".

La seva defensa ha sol·licitat a primera hora del matí la suspensió de la seva declaració argumentant que no havia tingut temps de preparar-la. Però el tribunal li ha denegat al·legant que la informació per la qual l'acusen forma part d'un informe policial al qual pot tenir accés fàcilment. Tot i que aquest dilluns ha defensat que no va mentir en cap moment, el Ico ha validat indirectament un enregistrament de vídeo en el qual ell reconeixia que va fer coses que no hauria d'haver fet.

Preguntat pel seu advocat si el lletrat Vicente Campaner li va fer un enregistrament, l'acusat –l'únic dels que han declarat aquest dilluns perquè la resta eren testimonis– ha respost que sí, "un enregistrament il·legal". Es tracta d'un vídeo fet a la presó, en què el fill de la Paca diu que no havia imputat 20 policies, sinó quatre que li havien fet mal, i que el jutge i el fiscal se l'havien jugada.

A banda del narcotraficant, aquest dilluns estaven citats a declarar com a testimonis el director d'IB3, Andreu Manresa; dos advocats relacionats amb el cas; el secretari judicial del Jutjat número 12 –en què es va portar la instrucció del cas Cursach a mans de Penalva i Subirán–; el periodista de Diario de Mallorca Kiko Mestre; i un dels policies locals imputats en la causa, Jaume Garau.

Imputació del secretari judicial

Segons fonts properes a l'acusació, ha quedat demostrat que el secretari judicial era "un testimoni hostil" i que va ometre les seves funcions de donar fe de les decisions que es prenien durant la instrucció. El testimoni ha defensat que no recordava la majoria dels fets i no ha sabut explicar per què, des del moment en què Penalva porta la causa, la seva firma comença a desaparèixer dels documents que habitualment havien d'anar signats per ell.

Davant les preguntes d'un dels advocats personats a la causa que l'incriminaven per la seva eventual responsabilitat en alguns dels fets, el Ministeri Fiscal ha proposat que, si fos necessari, demanàs la imputació del processat. Aquest mateix lletrat ha informat l'ARA Balears que preveu demanar-la per escrit aquesta setmana o la que ve.

Amenaça de mort

Per part seva, el policia local ha assegurat que va estar detingut en diverses ocasions i que totes van ser il·legals, amb la qual cosa ha culpat el jutge i el fiscal. Fonts properes al cas asseguren que l'agent ha explicat exactament el mateix que a la declaració policial i ha destacat en el fet que Penalva li atribuïa haver cremat el seu cotxe.

Davant això, el policia li va demanar qui l'havia enganat perquè en el moment dels fets ell era a la presó. El jutge, segons fonts de l'acusació, el va advertir que si ell l'enxampava, la sentència seria immediata, que li pegaria un tret. Aquestes afirmacions les ha recordades també un altre dels advocats citats a declarar, qui ha recordat que Penalva va parlar d'utilitzar armes de foc contra l'investigat.

stats