Societat 31/08/2019

L'huracà 'Dorian', amb categoria 4 sobre 5, amenaça Florida

La categoria 4 sobre 5 es tradueix en vents que oscil·len entre 209 i 251 km/h

Marc Gassó
2 min
Imatge de l'huracà "Dorian" vist des del satèl.lit MODIS / NASA

BARCELONAL'huracà 'Dorian', situat a l'oceà Atlàntic, es va convertir aquest divendres en un huracà de categoria 4 en l'escala de Saffir-Simpson (d'un màxim de 5), després que els seus vents màxims sostinguts superessin els 215 km/h. Segons va anunciar el Centre Nacional d'Huracans (NHC, les sigles en anglès, National Hurricane Center) dels Estats Units, l'huracà s'ha enfortit fins a ser de categoria 4, considerada com a extremadament perillosa per a la població i les infraestructures. Un huracà arriba a la categoria 4 quan els seus vents superen els 209 km/h i poden arribar fins als 251 km/h. A partir d'aquesta categoria, són considerats "huracans de gran categoria".

La República Dominicana i Puerto Rico ja han esquivat la part més activa de l'huracà. Actualment avança cap al nord-oest a una velocitat de 17 km/h, segons dades del NHC, i genera vents d'uns 220 km/h, mentre que la seva pressió central ha baixat fins als 948 hectopascals (un signe d'intensificació). Aquest fet suposarà també que l'aigua del mar s'elevi uns cinc metres.

S'espera que 'Dorian' es mantingui en aquesta direcció durant la resta del cap de setmana. La previsió és que l'huracà s'enforteixi encara més al llarg de la jornada d'aquest dissabte, tot i que és possible que registri fluctuacions en la seva intensitat a inicis de la setmana que ve. Les diferents projeccions de la seva possible trajectòria preveuen que s'acosti a les Bahames en els pròxims dos dies, abans d'acostar-se a la costa est de Florida durant la tarda de dilluns per, posteriorment, dirigir-se cap al nord, és a dir, Atlàntic endins.

En qualsevol cas, s'esperen pluges molt intenses sobre una part de les Bahames, Florida i en altres parts del sud-est dels Estats Units que, puntualment, podran superar els 400 litres/m2. És per això que des de mitjans de setmana els residents de Florida van acudir de manera massiva als comerços per adquirir les provisions necessàries per fer front al pas de l'huracà. La gran majoria de la població de Florida va comprar planxes de fusta per protegir les finestres dels habitatges. Fins i tot en diversos supermercats de la ciutat de Miami les vendes d'aigua embotellada estaven sent racionades per la intensa demanda.

Davant la incertesa, les autoritats han recomanat als residents de les zones que potencialment podrien veure's afectades pel 'Dorian' que prenguin precaucions i es proveeixin d'aigua, menjar i medicines suficients per cobrir les seves necessitats durant almenys tres o quatre dies.

stats