Societat 10/04/2020

Els hotels ja es preparen per conviure amb el virus

Una guia de l’OMS basada en la feina d’un biòleg mallorquí explica com han d’afrontar el covid-19

Kike Oñate
4 min
Els hotels ja es prepraren per conviure amb el virus

Palma“Si els hotels de les Balears poden obrir a l’agost, hauran d’establir mesures estrictes que siguin proporcionals al risc que implica el covid-19”. Així ho assegura el biòleg, doctor en Farmàcia i director de la consultoria sanitària Biolinia Sebastià Crespí, que assessora la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha basat en els estudis d’aquest científic mallorquí per publicar un guia sobre com els hotels han de conviure amb el coronavirus fins que se’n trobi una vacuna. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ja ha repartit el document entre els associats i estudia com implementaran les mesures que impliquen tenir un pla d’acció específic per a la prevenció i control de la malaltia.

Crespí assegura que els hotels de les Illes tenen certs “avantatges” per adaptar-se a la nova situació. “Tenim una llarga tradició turística i estam acostumats a les exigències sanitàries dels turoperadors i els clients”, comenta, i afegeix que a les Balears ja existeixen plans d’autoprevenció per fer front a la legionel·losi i a altres infeccions que es desenvolupen a les piscines. El biòleg, però, recorda que el coronavirus requereix una intensitat de resposta “molt superior”, perquè és especialment contagiós i virulent. El doctor recorda que el 2009, durant la pandèmia de la grip A, s’esperava un impacte en el sector hoteler que no va arribar a succeir. La diferència més gran respecte del covid-19 és que en aquell moment hi havia un tractament i es tenia la certesa que seria estacional. La guia de l’OMS està pensada per als allotjaments turístics que continuen oberts -a les Balears n’hi ha 14-, malgrat les mesures de confinament. En el cas d’Espanya, perquè han estat declarats com a serveis essencials per l’Estat. Crespí apunta que “molts elements” del text seran una referència durant el procés de “desconfinament gradual”, ja que el document s’ha fet perquè “transcendeixi” el moment actual.

En la fase “aguda”, diu l’expert, la guia preveu que als menjadors i a les cafeteries hi haurà d’haver una taula per a quatre persones cada deu metres quadrats. Ara, i durant la reobertura dels hotels, caldrà instal·lar gels en punts concrets de l’edifici, com ara la recepció, els salons i el menjador, i s’haurà d’informar els clients i els treballadors sobre com prevenir el virus amb mesures higièniques i de distanciament social. En cas que alguna persona allotjada presenti símptomes, haurà de ser aïllada en una habitació. Crespí també destaca que la guia recomana intensificar la neteja de les superfícies on hi hagi més contactes, com ara les màquines dispensadores de cafè i begudes, l’autoservei del bufet, els teclats dels ordinadors, les zones comunitàries i els telèfons de les habitacions. “El virus pot perdurar hores i dies segons la superfície i les condicions d’humitat i temperatura”, diu el biòleg, qui afegeix que caldrà detectar i desinfectar regularment aquests punts. Crespí afirma que per establir les mesures preventives de la guia es requeriran recursos humans i econòmics però que en general no sortirà gaire car. “No parlam de grans inversions i despeses, caldrà formar el personal de l’hotel i fer servir detergents i desinfectants d’ús comú que tenen preus similars a la resta”, assegura.

Fonts de la FEHM expliquen que estan “molt orgullosos” i “contents” que l’OMS hagi col·laborat amb Sebastià Crespí, perquè la federació fa anys que treballa amb Biolinia. Malgrat que encara no saben detalladament quines mesures aplicaran i estan pendents de l’evolució de la pandèmia, ja estan analitzant com aplicar les recomanacions una vegada es pugui reactivar l’activitat turística. Les mateixes fonts diuen que faran el que diguin les autoritats sanitàries.

Les Kellys prendran les mesures “necessàries” per treballar

"A 50 anys que tenc mai havia pensat que arribaria a viure una situació com l'actual", admet Antonina Ricaurte, que és la secretària de l'associació Kellys Unió Balears. Segons explica, les cambreres de pis estan molt preocupades perquè "els hotels podrien estar tancats durant tota aquesta temporada fins al 2021". Moltes treballadores ja estan quedant sense l'atur i han de demanar ajuda a les famílies i les administracions. "És un caos econòmic", lamenta, i afegeix que si els hotelers comencen a dir que enguany no hi haurà clients, els treballadors quedaran desprotegits. En opinió seva, els empresaris turístics "estan avesats a ingressar moltíssims doblers, però gasten el mínim per estalviar costos".

Com ja fa a ca seva, Ricaurte diu que als hotels caldrà implementar mesures de neteja per evitar casos de coronavirus i assegura que prendran les mesures que siguin "necessàries" per poder treballar. La secretària explica que durant la seva jornada laboral fa servir quatre pedaços per fer net els vidres, la pols, els banys i les baranes. "Cal que ens adaptem a la nova situació i, per això, una opció seria desinfectar cada pedaç abans de netejar una nova habitació", proposa. També recorda que el lleixiu i l'amoníac no es poden fer servir a l'hostaleria, malgrat que el primer és el principal producte que estan fent servir les institucions per desinfectar. "S'haurà d'establir quines substàncies són les més apropiades", comenta, i afegeix que continuaran duent mascareta i guants.

Ricaurte afirma que abans de la pandèmia de coronavirus les cambreres de pis ja prenien mesures per evitar la transmissió d'altres malalties contagioses, malgrat que molt menys perilloses, com ara la legionel·la, fent net els sistemes d'aire condicionat. La secretària considera que si cada treballadora tingués un manual imprès en què s'indiquin les pautes a seguir per controlar el covid-19 durant les tasques de neteja, seria suficient, però sí que veu indispensable que els hotels donin tots els productes necessaris perquè "n'hi ha que ho fan", conclou.

stats