PANDÈMIA
Societat 10/04/2020

Alguns hotelers ja han decidit no obrir aquesta temporada i molts d’altres s’ho plantegen

Als empresaris els preocupa l’evolució de la pandèmia als països emissors de turistes i haver de continuar pagant impostos sense tenir ingressos

Catalina Riera
3 min
Alguns hotelers ja han decidit no obrir aquesta temporada            i molts d’altres s’ho plantegen

PalmaMolts hotelers mallorquins ja es plantegen no obrir aquesta temporada i alguns ja ho han decidit. La majoria dels que s’ho plantegen o ja ho tenen clar encara no estan disposats a parlar-ne en veu alta: els treballadors són a ca seva, arran dels expedients temporals de regulació d’ocupació, pensant que podran treballar quan la situació millori, i no els volen alarmar. Aquest és el cas del propietari d’una petita cadena de quatre hotels, que demana que no es publiqui el seu nom precisament per això. Ja té clar que per evitar pèrdues n’haurà de deixar com a mínim dos de tancats. Ara es manté “a l’expectativa” de com “evoluciona la crisi sanitària” per acabar de decidir què fa amb els altres.

Cada vegada és més clar que si la situació millora per al sector de l’hostaleria, ho farà lentament, i que el turisme internacional serà de les darrers activitats que es recuperarà. A més, hi podria haver un augment de casos. Què passaria si una cadena decidís obrir, encara que fos avançat l’estiu, i de cop i volta l’obligassin a tornar a tancar? Hauria d’assumir totes les despeses que ja hauria fet. No tenir ingressos, haver de continuar pagant impostos i ajornar l’obertura mentre s’espera que l’activitat es reactivi fa que alguns cerquin estratègies per tal d’evitar un any de pèrdues.

Ara mateix els hotelers tenen dues alternatives: “obrir tard o, directament, no fer-ho”, explica el director dels Apartaments Cala d’Or Platja, Manuel Bermín, qui també assenyala que el seu establiment confia reactivar-se tan aviat com pugui, però que van “ajornant l’obertura en funció de com evoluciona la situació”.

El millor és “veure com queda la situació després de l’estat d’alarma, tant la dels turoperadors com la dels països emissors”, diu la gerent de l’Associació Hotelera de la Platja de Palma, Patricia Lliteres. Els pronòstics no són bons. El president de la Cambra de Professionals Mèdics d’Alemanya, Klaus Reinhardt, està convençut que aquest estiu els alemanys no podran viatjar. “No crec que puguin anar de vacances perquè el país anirà tornant a la normalitat de manera gradual”, ha declarat aquesta setmana als mitjans alemanys. A tot això, s’hi ha de sumar la decisió de la majorista britànica Jet2, que, per ara, no preveu reactivar els seus paquets a Mallorca fins al 17 de juny. Així, dos dels principals mercats emissors de les Balears poden quedar fora de la temporada turística: l’alemany i l’anglès.

La directora de l’hotel Gayà de Peguera, Mabel Gayà, ja ha parlat amb alguns turoperadors, però per tancar acords per a la temporada del 2021, la d’enguany la donen “per perduda”. Encara no té clar si obrirà o tancarà aquest estiu -diu. “Tot dependrà de quan s’obri l’espai aeri i com estigui en l’àmbit europeu, pot ser que no compensi”.

Amb vista al 2021

La directora de l’hotel Casablanca de Santa Ponça, Ana Balaguer, tampoc no té clar com evolucionarà la situació del sector. Com cada any, tenien previst obrir al maig, i tenia bones previsions d’ocupació, però ara té clar que és “impossible”. Intenta ser optimista i diu que si les vendes es comencen a reactivar durant el juliol, possiblement obrirà, però si és més tard, afegeix, té clar que “no valdrà la pena”. De fet, ja té més reserves per a l’any que ve que no per al que queda d’aquest. “La gent vol venir a Mallorca, però no es vol arriscar, ni al setembre. El turista que ve en temporada baixa sol ser major i prefereix venir l’any que ve”, diu Balaguer.

A banda de la incertesa que provoca la pandèmia, un dels motius que més pesen damunt els hotelers és continuar pagant impostos. “Si no rebem fortes ajudes per part de l’Ajuntament, podrem fer poca cosa, a part d’aguantar i d’esperar que la situació millori”, comenta el president de l’Associació Hotelera de Pollença, Jaume Salas.

L’Associació Hotelera de la Platja de Palma demana als ajuntaments de Llucmajor i Palma que els deixin de cobrar taxes mentre els establiments continuen tancats per decret, perquè ajornar-los els està “empenyent a un col·lapse econòmic sense precedents” i no podran tornar a obrir si les despeses continuen augmentant, segons la presidenta de l’entitat, Isabel Vidal.

Fer ofertes és una mala opció per als hotelers amb negocis més petits. Si els grans comencen a abaixar preus, això els “matarà”, diu Balaguer. “No intentam ser rendibles, sabem que en aquesta temporada no guanyarem doblers, però no ens podem permetre fallar a les famílies que depenen de nosaltres”, hi insisteix Salas.

stats