Societat 08/09/2021

L'Hospital de Manacor serà la instal·lació d’autoconsum públic més gran de Mallorca

El projecte cobrirà amb plaques solars 255 places d’aparcament

ARA Balears
2 min
Hospital de Manacor.

PalmaL’Institut Balear de l’Energia ha proposat que l’adjudicació del projecte de cobrir amb plaques solars l’Hospital de Manacor, que serà la instal·lació d’autoconsum públic més gran de Mallorca, sigui per a l’empresa INTI Energia, que ha obtingut la màxima puntuació dels dos licitadors que s’hi han presentat. Segons han explicat en un comunicat, l’IBE proposa a l’empresa que redacti el projecte per cobrir amb plaques solars 255 places d’aparcament de l’hospital i instal·lar-hi un mínim de 750 kW de potència per un import de 36.300 euros.

L’empresa disposarà de vuit setmanes d’ençà de la signatura del contracte per a la redacció del projecte, a partir de quan es podran licitar les obres. Segons el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, aquest projecte "demostra l’exemplaritat del Govern, que no només s’autoabasteix d’energia neta, sinó que aprofita espais ja urbanitzats per desenvolupar-hi instal·lacions i s’avança a les dates que fixa la mateixa Llei".

Així mateix, l’IBE espera que durant el mes de desembre es pugui licitar la construcció d’aquesta instal·lació d’autoconsum públic i que les obres puguin començar a principi de l'any que ve i finalitzar a l'estiu. L’Institut facturarà l’electricitat a l’IB-Salut a preu de cost, cosa que permetrà reduir la factura elèctrica del centre hospitalari a l’hora que es reinverteix el retorn en noves instal·lacions. A més, el projecte donarà compliment a les obligacions de la Llei de canvi climàtic de cobrir amb plaques solars els aparcaments de més de 1.000 metres quadrats per a l’any 2025.

L’Hospital de Manacor serà el segon hospital de les Illes que veurà el seu aparcament completament cobert de plaques solars, després de l’Hospital Mateu Orfila, de Menorca, cosa que contribuirà a rebaixar la factura elèctrica de l’hospital i a reduir les emissions. D’altra banda, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic ja va obrir la consulta preliminar per als hospitals d’Inca i Son Llàtzer.

La Llei 10/2019

La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, estableix l’obligació d’aprofitar els grans aparcaments en superfície per generar energia neta. En concret, fixa cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà situats en superfície que ocupin una àrea total superior als 1.000 m², com és el cas del pàrquing de l’Hospital de Manacor.

stats