Societat 09/04/2022

Un hivern sec

Com la complexitat del clima mediterrani dificulta el pronòstic del conreu de secà

Joan Bauzà
3 min
Imatges del satèl·lit.

A l’article del mes passat parlàvem d’un hivern fred, sense neu, i ara hem de parlar d’un hivern extraordinàriament sec i, en conseqüència, sense verd. Això ho podrem comprovar contrastant unes imatges de satèl·lit amb dades de precipitació del primer trimestre d’enguany amb l’any passat que, sense ser plover, no va arribar als extrems d’enguany. Per confrontar els dos hiverns, guaitarem cap als voltants d’una fita on concorren els termes de Muro, Llubí, Santa Margalida i Maria de la Salut, un paratge on encara es mantenen vives les activitats agràries.

Gràcies al grup d’aficionats que mantenen la xarxa d’estacions meteorològiques Balears Meteo, constatam que l’estació ubicada a Son Rossinyol, a Llubí, registrà una precipitació total de 73 mm durant el mes de gener del 2021. Per contra, el gener d’enguany fou extremadament sec, amb una precipitació pràcticament nul·la, de tan sols 0,4 mm.

Pel que fa al mes de febrer de l’any passat, les precipitacions foren magres, amb un total de 8,8 mm molt repartits durant el mes gràcies a petites brusques i probablement algunes rosades. De manera obstinada, el febrer d’enguany, el pluviòmetre de la contrada continuà sense arreplegar cap gota de d’aigua.

Aquesta primera part de l’anàlisi queda reflectida en la resposta summament contrastada de la vegetació a dues imatges del satèl·lit Sentinel-2 de l’Agència Espacial Europea, enregistrades els dies 26 de febrer del 2021 i 23 de febrer d’enguany. Les escenes, que ocupen la meitat superior de la figura, mostren com enguany l’absència de verdor fou manifesta a la major part dels sementers, tacats pel color lletós del blanquer despullat, davant una major presència de verd a l’escena de l’any passat.

Sense pluja fins a mitjan març

Continuant amb el mes de març, la precipitació total de l’any passat fou de 55 mm. En canvi, el comportament de la primera quinzena d’enguany fou semblant a la tònica dels mesos anteriors, amb tan sols 1,4 mm acumulats i no fou fins a la segona quinzena del mes que arribaren les precipitacions, tancant el mes amb un total de 45,2 mm. En resum, entre dia primer de gener i dia 16 de març d’enguany just varen caure 1,8 mm

 Per comparar la segona part de l’anàlisi hem triat dues imatges, també del satèl·lit Sentinel-2, enregistrades els dies 30 de març de 2021 i 2 d’abril d’enguany. Les escenes, que es poden observar a la meitat inferior de la figura, mostren un contrast menor que el que acabam de veure a les escenes del mes de febrer, i s’acoloreix una major presència, encara tímida, de verds a la imatge d’enguany.

En qualsevol cas, és important recordar que la situació que acabam de descriure és representativa del redol que hem analitzat i no es pot fer extensiva a altres contrades, on el joc de la pluja pogué ser diferent. Per exemple, continuant amb dades del passat març, a Son Carrió no passaren de 30 mm, mentre que al Gorg Blau s’enfilaren fins als 173 mm.

Com m’ha comentat el geògraf Miquel Grimalt quan ha vist les imatges del satèl·lit i les taules amb la precipitació: “No tan sols ha estat la manca de pluja, que ha fet anar malament l’anyada, sinó que també en tenen part de culpa les gelades, que retardaren el desenvolupament de les plantes i, paradoxalment, un novembre excessivament plujós que va negar momentàniament les terres i en va retardar la sembra.”

I és que el conreu de secà sempre serà esclau dels extrems del clima mediterrani, on els ‘pocs’ i els ‘masses’, repartits de manera capritxosa dins el calendari, fan que el pagès jugui a un complex joc d’atzar.

Geògraf
stats