Trànsit
Societat 25/11/2022

¿Has de pagar una multa de velocitat si vas de part? Una dona denuncia el seu cas

La Mireia ha recorregut dos cops sense èxit a l'Ajuntament de Barcelona i cap advocat vol anar als tribunals

2 min
MULTES AMB RADAR  Les multes més freqüents que es queden sense cobrar són les de velocitat.

Barcelona"Estava doblegada i agafant-me la panxa. Tenia contraccions cada cinc minuts", narra la Mireia. Estava de part. Conduïa la seva parella i entraven a Barcelona per l'avinguda Diagonal. Eren les cinc de la matinada d'un dijous, el 18 de novembre de l'any passat. Anaven a 79 km/h i sabien que hi havia un radar perquè el tram estava limitat a 50 km/h. "No em podran posar l'epidural. Tira, tira", va dir la Mireia. Ell no va frenar i el radar els va fotografiar.

"Vaig arribar molt justa, per poc que no em posen l'epidural", explica. El part va anar bé i poc després va arribar la multa. La Mireia va pensar que adjuntant l'informe clínic al recurs ja n'hi hauria prou perquè els la traguessin. Però l'hi van rebutjar. Va pagar els 100 euros i va presentar un nou recurs a l'Ajuntament de Barcelona amb molta més documentació. De nou, inadmissió.

La resolució argumentava que a 79 km/h no només posava en risc la seva seguretat, sinó també la dels altres cotxes. "No hi havia ningú, eren les cinc de la matinada", rebat ella. Només li quedava anar als jutjats. No va poder ni intentar-ho. Va contactar amb cinc advocats i tots li van dir el mateix, que li sortiria més car pagar la minuta dels lletrats i les despeses judicials que la mateixa multa. Va anar al Servei d'Orientació Jurídica de la Generalitat, que facilita assistència legal de forma gratuïta. Allà li van dir que tenia uns ingressos massa elevats per poder-hi accedir. Sense més vies per explorar, la Mireia ha acabat acceptant que els 100 euros estan perduts. Tot i això, continua indignada i insisteix a denunciar que se li ha aplicat una multa amb finalitats estrictament recaptatòries: "No pot ser que la gent no reclami perquè el cost és més elevat que el de la multa".

Què hi diu la llei?

Realment, però, ¿t'haurien de tornar els diners d'una multa per motius de força major? La llei no ho preveu. L'article 70 del Reglament General de Circulació marca que "per circumstàncies especialment greus" el conductor d'un vehicle no prioritari –no és ni una ambulància, ni un policia, ni un camió de Bombers– pot avisar els altres cotxes que està en una situació límit advertint amb els intermitents, el clàxon o traient un mocador per la finestreta. Els altres vehicles l'haurien de deixar passar. Ara bé, la mateixa llei estableix que igualment aquest vehicle "ha de respectar les normes de circulació". Fonts del Servei Català de Trànsit (SCT) també s'expressen en aquesta línia: només els vehicles prioritaris poden saltar-se les normes de circulació en certs moments. La Mireia reitera que aquesta situació és "injusta" i espera que el seu cas sigui un petit pas per revertir-la.

stats