Societat 23/06/2018

Guillem Pericàs: “Hem de recompondre les víctimes emocionalment”

El psicòleg clínic ha assegurat que l'assetjador "sol ser una persona amb poder, és a dir, capacitat de decisió, i que, obviant els objectius de l’empresa"

C. Tudurí
2 min
Guillem Pericàs: “Hem de recompondre les víctimes emocionalment”

PalmaGuillem Pericàs (Bunyola, 1952) és psicòleg clínic i coordina grups terapèutics d’afectats per l’assetjament laboral. Actualment treballa a Son Espases, però dedica una part del seu temps a col·laborar amb l’Associació d’Ajuda per l’Assetjament Moral a la Feina (Anamib).

Com funcionen el grups terapèutics que dirigiu?

Realitzam activitats diverses, com, per exemple, l’ensenyament d’habilitats socials perdudes per les víctimes a través de tècniques com el rol playing. També utilitzam tècniques de relaxació per ajudar a combatre l’estrès posttraumàtic, la hipnosi clínica o el mindfulness.

Tan malament arriben les víctimes?

Depèn, sobretot, del temps d’exposició a les agressions. Ens arriben pacients que han estat en una situació d’assetjament entre dos i deu anys. Venen derivats del metge de capçalera o el psiquiatre, medicats amb ansiolítics i, a vegades, antidepressius. En moltes ocasions, l’assetjat no s’adona de la seva situació fins que perd la salut.

I en aquests casos, quina és la vostra tasca?

Hem de recompondre mentalment i emocionalment la persona afectada. Principalment, hem d’aconseguir que recuperi els seus rols socials més enllà de la feina.

Quan es considera que hi ha assetjament?

Es produeix quan hi ha un tracte hostil i amenaçador contra el treballador, amb assignació de treballs que no li corresponen i coartació de tasques que sí que li corresponen. S’ha de mantenir durant almenys sis mesos, amb situacions negatives com a mínim un cop cada setmana, i el treballador no ha de tenir ni possibilitat de defensa ni sortida.

Qui o què facilita l’assetjament?

Necessitam una víctima, un assetjador, uns col·laboradors silenciosos i un context tòxic en què les relacions entre membres dels equips estiguin viciades respecte de temes que no tenen res a veure amb la feina.

Hi ha un perfil d’assetjador?

Es tracta d’una persona amb poder, és a dir, capacitat de decisió, i que, obviant els objectius de l’empresa, s’envolta del que anomenam testimonis muts per dur a terme el seu assetjament. És una persona insegura, amb una capacitat professional minvada que necessita aprofitar-se dels altres. Els assetjadors tenen cert poder de seducció, ja que es guanyen la confiança de l’entorn.

I un perfil de víctima?

Sí, normalment és un bon treballador que se sobreinvolucra en la seva feina i no té clares les seves prioritats. En molts de casos, centra la seva vida en la feina.

stats