Gent gran
Societat 04/07/2022

L'IMAS presenta la 'Guia bàsica per treballar amb gent gran' per prevenir la pèrdua de memòria

El manual es podrà descarregar de manera gratuïta a la pàgina web de l'institut

ARA Balears
3 min
Els problemes de salut mental es detecten un 30% menys en la gent gran

PalmaL’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha presentat la Guia bàsica per treballar amb gent gran. L'objectiu principal d'aquesta nova eina és avançar en el foment de l’autonomia de tota la gent gran de Mallorca, siguin o no persones usuàries dels Serveis de Promoció de l’Autonomia, residències, llars socioculturals, centres de dia o el Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID).

Aquest manual ha estat elaborat per professionals de l’Equip de Vellesa i Família (EVIF) de l’IMAS amb la finalitat de dotar el personal Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) del SAID d’una nova eina per prevenir i compensar el deteriorament de la memòria. Així i tot, tant particulars com entitats que ho desitgin se’l podran descarregar de manera gratuïta a la pàgina web de l'institut.

"Per a nosaltres és bàsic acompanyar les persones grans en el seu procés d'envelliment, fer-ho de la millor manera possible i donant una atenció personalitzada que s'adapti a les necessitats de cada persona", ha declarat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. "És un projecte que engrandeix els nostres serveis d'atenció a la gent gran i els dota d'una mirada més completa i transversal, que ajunta la metodologia de recursos exitosos com els tallers d'estimulació cognitiva i el Servei d'Atenció Integral a Domicili", ha afegit.

La publicació s’estructura en tres apartats diferenciats, tots inspirats en el material que l’IMAS utilitza en els 64 grups dels tallers d’estimulació cognitiva que fa arreu de l’illa. La primera part, es basa en l’elaboració de la història de vida de la persona que, a més dels records, treballa les habilitats socials i permet compartir les experiències vitals amb familiars, amics i professionals possibilitant a aquests darrers adaptar la seva feina a les preferències de cadascun, que és un dels fonaments del Model d’Atenció Centrada en la Persona. 

La segona part consta d’un material basat en la metodologia Montessori per a gent gran que treballa l’agilitat mental i potencia l’autoconfiança. Finalment, la tercera part és un recull de les fitxes d’estimulació cognitiva que l’IMAS ha editat i emprat als diferents tallers impartits des de l’any 2000. 

"Aquesta guia és fruït de l’experiència, implicació i estima que l’equip de l’EVIF ha mostrat durant els 28 anys d’existència cap a la gent gran de Mallorca", ha explicat la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso. Concretament, s'hi han implicat professionals dels dos equips del departament d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics de l’IMAS.

El manual suposa "una innovació, nova mirada a l’atenció integral a les persones en situació de dependència que evidencia que el SAID és més que un servei de cures", ha dit el director insular Omar Lamin. "És una gran passa cap a l’especialització del Servei d’Atenció Integral a Domicili, la gran aposta de l’IMAS com a alternativa al model residencial", ha recalcat Cladera.

També, la incorporació del servei d’Estimulació Cognitiva als domicilis i, específicament, a les prop de 350 persones que actualment són ateses pel SAID, suma un nou recurs especialitzat de l’IMAS per prevenir el deteriorament cognitiu de les persones grans dependents sense haver d’allunyar-se del seu entorn, alhora que aporta als professionals del servei un plus, un nou recurs imprès, de fàcil ús i amb diferents tipus d’activitats per treballar el deteriorament cognitiu.

stats