Premis Ciutat de Palma
Societat 20/01/2023

Tots els guardonats amb els premis Ciutat de Palma 2022

Les dones n'han estat les protagonistes

3 min
Els guardonats amb els Premis Ciutat de Palma

Premi Joan Alcover de Poesia

Jorge Fernández Gonzalo

Ecogrames

L’autor bolca en l’obra poètica Ecogrames les emocions i experiències que envoltaren els mesos previs al naixement del seu primer fill. El jurat ha valorat la “lluminositat del llibre, amb imatges naturals i biològiques molt potents”, dins un tema, el de la paternitat abans del naixement, “inèdit dins la poesia i amb un final obert”.

Premi de còmic

Nathalie Bellón

Lo flamenco

En una mescla entre el flamenc, el concepte de la perifèria i l’acció social, l’autora articula Lo flamenco: una mena d’etnografia del flamenc en format còmic. La qualitat del dibuix, la introspecció, el procés creatiu i l’originalitat de la temàtica i la manera de plasmar-la han estat els punts que més ha valorat el jurat.

Premi Margaluz d’Arts Escènqiues

Mal Pelo

Highlands

Highlands és la darrera peça d’una tetralogia amb música de Bach que ha creat la companyia de dansa Mal Pelo. L’obra estableix un diàleg entre l’espiritualitat i el món terrenal que travessen els éssers humans, mesclant la dansa amb altres llenguatges com la música i l’escriptura. Precisament el jurat ha subratllat especialment la “diversitat de llenguatges posats en escena”, a més de la “maduresa consolidada de l’equip” i la recerca experimental aplicada a la dansa. L’obra de teatre Nua. Radiografia d’un trastorn, de la dramaturga i actriu Ann Perelló, s’ha endut una menció especial per fer visible un dels tabús de la societat amb una peça de què han destacat la “qualitat interpretativa i l’encert dels mitjans”.

Premi Bonet de Sant pere de Música

Joan Luna, Pablo Di Salvo i Teo Salvà

Ovella negra al Teatre Principal

Es tracta d’un projecte que fusiona la tradició musical de les Balears amb el jazz. No ho fa només en la part musical, sinó també en els seus balls. Els membres del jurat han triat aquesta proposta per la seva “innovació” i la connexió amb les arrels illenques. A més, han fet una menció especial al projecte Arrels, d’Isis Apache, “per reconèixer la seva trajectòria i la qualitat del treball”.

Premi Maria Forteza d’Audiovisuals

Victòria Morell

Petricor

El documental narra la història de tres dones que conviuen amb un trastorn de conducta alimentària. De la malaltia, però també de la solitud, de les mancances emocionals i dels vincles. Segons els membres del jurat, és una “obra visual molt potent i completa” amb un discurs “social i formatiu d’interès”. En la categoria de curtmetratge, han premiat Concha Vidal per I aquest cos és el meu, una peça que forma part d’una performança que reflexiona sobre la natura i la dona.

Premi d’Investigació Montserrat Casas

Ariana Domínguez

El valor sociocultural i econòmic de les dones vinculades a la comercialització del peix en època contemporània

La recerca de Domínguez se centra en el paper de les dones venedores de peix a Palma en l’època contemporània. En reivindica la tasca i el valor dins la història de la mar. Segons el jurat, és “significativa” l’aportació antropològica que l’autora fa en un tema poc conegut, “amb un compromís amb la figura de la dona”.

Premi Miquel dels Sants Oliver de Periodisme

Alba Tarragó

Assistència sexual i discapacitat

El reportatge obre el debat sobre el sexe com a necessitat bàsica, i ho fa partint del punt de vista de les persones amb discapacitat que tenen una mobilitat reduïda i no poden generar-se plaer per si mateixes. El jurat ha escollit aquesta peça per la “tasca d’investigació i recerca, amb testimonis de difícil accés” així com la “bona narrativa emprada”. També n’ha destacat l’originalitat del tema, “que explica una història no tan coneguda”.

Premi Antoni Gelabert d'Arts Visuals

Patricia Gómez i M. Jesús González

Habeas Corpus

El projecte fotogràfic que explora l’estat del ‘temps detingut’ a les cel·les de l’antiga presó de Palma el dia abans de ser desallotjades. Es titula Habeas corpus, que significa cos present, perquè només quedaven una desena de reclusos aquell dia, però també hi havien quedat les pertinences de tots els altres presidiaris que havien habitat l’espai els darrers anys, i que evocaven la seva presència. El jurat ha valorat el “rigor i l’interès de la investigació” de les artistes, que posen la mirada en un “relat subaltern” de context local.

** Els premis Llorenç Villalonga de novel·la i Caty Juan de Corral de gastronomia han quedat deserts en aquesta edició. 

stats