Societat 09/05/2019

Greenpeace adverteix que Palma ha d'eliminar els plàstics d'un sol ús

Tot i l'avanç en la implantació d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn, l'organització adverteix que "aquestes actuacions no són suficients"

Ara Balears
2 min
El plàstic abandonat s’ha convertit en un problema creixent.

PalmaL'organització ecologista Greenpeace ha assegurat que Palma ha avançat en la implantació d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn, encara que adverteix que "aquestes accions encara són insuficients, ja que no hi ha mesures efectives per reduir els plàstics d'un sol ús".

Després d'avaluar la sostenibilitat de deu ciutats durant el darrer any, Greenpeace ha plantejat propostes per millorar la salut del planeta amb vista a les eleccions municipals del 26 de maig i "situar el medi ambient i les persones en el centre de la política", ha assenyalat en un comunicat.

L'any passat, Greenpeace ja va plantejar a l'Ajuntament de Palma diverses qüestions concretes sobre la gestió dels seus residus i l'eliminació de plàstics d'un sol ús i ara, dues setmanes abans de les eleccions, els ha tornat a reiterar. Destaca que Palma té la intenció d'eliminar els plàstics d'un sol ús en les instal·lacions municipals el 2019 "tot i que encara no l'ha posat en marxa".

Sobre el fet que al centre de la ciutat ja s'ha implantat un sistema porta per porta que permet separar els residus domèstics en fraccions per a reciclatge i reutilització, Greenpeace assegura que seria desitjable estendre'l a la resta de barris de la ciutat.

Amb totes les mesures proposades, Greenpeace considera els compromisos adquirits per la ciutat de Palma "ambiciosos i positius" i demana que la ciutat continuï en aquesta línia, sent líder en matèria d'eliminació de plàstics d'un sol ús. "El treball fet fins al moment no és suficient perquè en l'actualitat no han fet efectiva cap mesura per reduir-los malgrat que és part d'una de les comunitats autònomes que tenen una de les lleis de residus més avançades de l'Estat", assenyala l'entitat.

En comparació amb la resta de ciutats avaluades per Greenpeace en matèria de residus i plàstics d'un sol ús, Palma se situa a meitat de la taula, "amb molt d'espai de millora en la seva aposta per la sostenibilitat".

Les propostes de Greenpeace

Greenpeace proposa que els edificis, les instal·lacions i els esdeveniments municipals es declarin lliures de plàstics d'un sol ús amb alternatives reutilitzables com ara coberts d'acer, canyes de bambú o acer, gots i plats de vidre, porcellana o altres materials reutilitzables.

Insisteix en la recollida porta per porta de residus per millorar una recollida selectiva que permeti la separació dels residus domèstics en domicilis, indústries i comerços en fraccions que en permetin el reciclatge i la reutilització.

Defensa el sistema de dipòsit, devolució i recuperació d'envasos perquè afavoreix l'augment de l'ús d'envasos reutilitzables i en triplica la taxa de reciclatge, i reclama al futur ajuntament que fomenti la venda a granel, la reutilització i la reparació "per revertir l'actual consum insostenible de recursos naturals i generació de residus".

stats