Iglesias anuncia que el delicte per explotació sexual no prescriurà fins als 30 anys

Grande-Marlaska defensa l’actuació de les forces de seguretat en la protecció dels menors tutelats

El vicepresident del govern estatal, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest dimarts en el Senat que el delicte per explotació sexual no prescriurà fins als 30 anys i no fins als 18 com passava fins ara, segons ha informat l'agència Efe. Aquesta és una de les mesures que la Llei de la Infància inclourà per poder fer front a l'explotació sexual de menors.

Iglesias ha respost així a les preguntes que Ciutadans i el PP han fet sobre l'escàndol dels menors tutelats a Mallorca. Iglesias ha assegurat que per acabar amb escàndols com aquest, la primera iniciativa que aprovarà el seu departament és la llei de protecció a la infància que castigarà "totes les violències". 

Dotze anys d’explotació de menors tutelades a Mallorca

Aquesta llei també obligarà a denunciar de manera immediata l'existència d'indicis de violència contra els menors i es crearà la figura del coordinador de benestar i protecció en els centres educatius, en els quals s'establiran protocols d'actuació, així com unitats especialitzades en les Forces i Cossos de Seguretat i informació específica a jutges i fiscals.

Tot i aquest anunci, tant Ciutadans com el PP han criticat, una vegada més, que el PSOE no hagi volgut acceptar una comissió d'investigació sobre aquests casos. La senadora popular María Adelaida Pedrosa ha demanat a Iglesias com aprovarà aquesta llei si amb la seva actitud de voler "tapar" uns casos de "negligència política" dóna "cobertura als abusadors". El vicepresident no ha callat i ha mostrat la seva preocupació pel fet que els populars només s'interessin pels casos que succeeixen a les comunitats on governa l'esquerra. 

Defensa a les forces de seguretat

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat aquest dimarts l’actuació de les forces de seguretat en la protecció dels menors de les Balears. Segons ha informat Efe, Grande-Marlaska ha assegurat que “entre el 2019 i el 2020 s’han recuperat 270 desapareguts de centres de tutela i 64 adults han estat detinguts per delictes sexuals contra infants”. 

El ministre responia així durant el ple del Senat al representant de Vox, Jacobo González-Robatto, qui li ha demanat sobre la decisió que adoptarà la Secretaria de l’Estat de Seguretat per considerar com a situacions d’alt risc les fugues de menors tutelades com a mesura preventiva. El senador ha acusat el PSOE de negar-se a obrir una comissió d’investigació a les Balears per l’escàndol dels 16 menors tutelats explotats sexualment. 

Davant això, Marlaska ha celebrat que el partit d’extrema dreta hagi passat de “criminalitzar” aquests menors, “sobretot si són estrangers”, a interessar-se per la seva situació. El ministre ha recordat que existeix un protocol especial en els casos de desaparició de menors tutelats, tant si són voluntàries com si són forcoses. 

A les Balears s’han obert 57 atestats i han estat detinguts 64 majors d’edat per delictes contra la indemnitat sexual de menors. “Continuen fent-se investigacions, sempre protegint els menors i no causant-los victimitzacions secundàries”, ha conclòs. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF