Societat 21/12/2020

La gran conjunció entre Júpiter i Saturn arriba avui al punt màxim

Per trobar un acostament similar entre els dos planetes cal tirar 400 anys enrere

Miquel Bernis
2 min
Júpiter, Saturn i la Lluna ahir a la tarda des de Deltebre

BarcelonaJúpiter i Saturn culminaran avui un acostament que fa setmanes que s'ha anat percebent a les tardes. Durant la tardor els dos planetes s'han anat aproximant cada dia una mica més, però serà avui dilluns quan la seva conjunció arribarà al punt màxim. Per veure el fenomen cal estar atent just quan es pon el sol, ja que els planetes ràpidament es ponen quan arriba el vespre. Cal mirar en direcció sud-oest.

Les conjuncions entre els dos plantes més grans del Sistema Solar són força estranyes, es produeixen cada 20 anys. En concret, però, la gran conjunció d'aquest 2020 serà la més pròxima des del 1623, i la més pròxima amb un cel nocturn des del 1226. No n'hi haurà una altra de tan clara fins al mes de març de l'any 2080.

Tot i que els planetes semblaran a tocar per als nostres ulls, seguiran a milions de quilòmetres de distància l'un de l'altre. El fet que la gran conjunció sigui just en el solstici d'hivern és pura coincidència. Al cel del vespre aquestes setmanes també s'hi pot veure Mart força brillant, en aquest cas ubicat al sud-est. Dimecres i dijous la Lluna s'acostarà també al planeta vermell.

Avui el pas d'un sistema frontal pot enterbolir el cel en algunes comarques a la tarda, però a la majoria d'indrets la conjunció s'ha de poder veure amb poques dificultats. Com més a prop de mar més clar serà el cel, al Pirineu occidental és on els núvols poden ser més abundants aquesta tarda. Júpiter i Saturn se seguiran veient molt a prop els dies vinents, però com més avanci el desembre més baixos quedaran a l'horitzó a la tarda. A partir de Reis quan marxi el sol ja hauran desaparegut.

stats