Societat 24/11/2021

El Govern reunirà dilluns la Mesa de Diàleg Social per estendre el certificat Covid a l'hostaleria

Armengol es mostra partidària d'aplicar mesures de control abans que noves restriccions

2 min
Persones a la terrassa d'un bar del centre de Palma.

PalmaEl Govern reunirà dilluns que ve a les 10 hores la Mesa de Diàleg Social per plantejar la possibilitat d'estendre el certificat Covid a l'hostaleria, segons ha avançat Última Hora i ha pogut confirmar l'ARA Balears. La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimecres que és partidària d'aplicar aquesta mesura de control abans que noves restriccions. "Ja estam demanant el certificat Covid a les residències i una part important de l'oci nocturn", ha comentat Armengol, qui ha comparegut en una roda de premsa conjunta amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. "El certificat és la millor mesura per controlar els contagis en espais complicats i de risc", ha afegit. Ara bé, Armengol també ha remarcat que cal l'aval dels tribunals per tirar endavant aquesta mesura i ha recordat que en el passat no ha estat possible. "Els tribunals no avalen aquestes mesures, però ara estam en una altra fase, en què han augmentat els contagis", ha continuat.

Armengol també ha assenyalat que l'aplicació del certificat Covid a l'hostaleria també haurà de tenir el suport del comitè d'experts que assessora el Govern per fer front a la pandèmia. Segons ha informat Europa Press, l'Executiu està molt pendent de l'evolució de les xifres sanitàries després dels festius dels dies 6 i 8 de desembre, que varen marcar una pujada forta de contagis l'any passat.

El posicionament de les patronals és, a hores d'ara, dispar. Mentre que CAEB és partidària de fer servir el passaport Covid a bars i restaurants per evitar noves restriccions, PIMEM considera que les xifres sanitàries actuals no fan necessari plantejar aquesta mesura.

Proposta per augmentar els llindars de risc

La Comissió de Salut Pública –on hi ha representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat– va plantejar aquest dimarts apujar els llindars de risc de contagi del covid-19 i que la restauració torni a tancar a les 23 h i l'oci nocturn a la 1 h. Els tècnics tenen sobre la taula un nou document que proposa augmentar aquests llindars de risc, tal com demanen algunes comunitats autònomes. Si el document es tiràs endavant, Espanya estaria ara en un nivell de risc mitjà amb les actuals xifres d'incidència, que es mouen entre els 100 i els 300 casos per cada 100.000 habitants segons el territori, i es proposaria avançar el tancament d'activitats com bars, restaurants o discoteques. Amb els barems actuals, la situació de la pandèmia a l'Estat es considera de risc baix.

stats