Societat 08/02/2022

El Govern tornarà els doblers de 1.800 sancions del segon estat d'alarma

Una sentència del Tribunal Suprem va tombar la setmana passada quatre decrets de l'Executiu autonòmic en matèria de restriccions sanitàries

2 min
Estat d'alarma

PalmaLa consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha anunciat aquest dimarts en el Parlament que el Govern tornarà els doblers de 1.800 expedients afectats per la darrera resolució del Tribunal Suprem (TS) que tombava quatre decrets de l'Executiu en matèria de restriccions sanitàries. L'Alt Tribunal va estimar dimarts passat el recurs que va interposar Vox contra els decrets que regulaven el toc de queda, el control de passatgers nacionals i les arribades a ports i aeroports de les Illes i les limitacions d'aforament en lloc de culte i reunions privades.

Així, la decisió del Suprem fa efectiva i duu a la pràctica la resolució del Constitucional que anul·lava el primer i el segon estat d'alarma a Espanya. Concretament, es tracta dels decrets 10/2020, 12/2020, 13/2020 i 17/2020, pels quals el diputat del Partit Popular Juanma Lafuente ha preguntat a Mercedes Garrido aquest matí en seu parlamentària.

Així mateix, en els casos dels expedients que no s'hagin tramitat encara, la consellera de Presidència ha puntualitzat que "no s'imposaran les sancions". A més, ha defensat que no han "hagut d'esperar que el Tribunal Suprem aplicàs" la decisió del Constitucional per deixar de multar els expedients afectats. "D'ençà del desembre ja anàvem aplicant aquesta afectació", ha afegit. Fonts del Govern assenyalen que és difícil calcular quants de doblers poden suposar els 1.800 expedients, atès que alguns estan relacionats amb supòsits que ja no estan en vigor, com el toc de queda, i altres que es mantenen, com la mascareta.

Drets fonamentals

En defensa de les decisions de l'Executiu, la titular de Funció Pública ha subratllat que el TS no va entrar a valorar si els decrets van afectar o no els drets fonamentals, sinó que es va basar en "una sentència del Constitucional del desembre de l'any passat que diu que aquests decrets són nuls". En aquest sentit, ha afirmat que "la sentència deia que l’atribució de competències que es va fer als presidents autonòmics, als 17, era una atribució que no es podia haver fet”.

Ara bé, ha apuntat Garrido, “el Reial Decret del segon estat d’alarma va estar en vigor fins a la sentència del Tribunal Constitucional del desembre" i, per tant, "els decrets del Govern estaven avalats per la legalitat en el moment que es van dictar". Sigui com sigui, "a partir del final de l'estat d'alarma, quan s'han afectat els drets fonamentals, s'ha demanat autorització al Tribunal Superior de les Illes Balears (TSJIB), el qual ha avalat aquesta afectació". "Hem actuat d'acord amb el dret", conclòs.

stats