Societat 08/11/2021

El Govern se suma al pacte euromediterrani per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic

L'acord s'ha signat a Glasgow, amb motiu de la cimera de les Nacions Unides que tracta aquest problema global

ARA Balears
2 min
Experts reclamen que es faci marxa enrere en la urbanització de la costa

PalmaEl Govern s'ha adherit aquest dilluns al pacte euromediterrani per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, de manera que l'Executiu balear s'ha compromès a promoure actuacions per frenar la crisi climàtica. L'acord s'ha signat a Glasgow, amb motiu de la cimera de les Nacions Unides que tracta aquest problema global.

El pacte subscrit estableix diverses mesures a desenvolupar, moltes de les quals l'Executiu balear ja ha posat en marxa. Una de les línies a seguir es basa en la creació de nous models de gestió que atenuïn l'impacte humà, redueixin l'exposició al canvi climàtic i millorin la sostenibilitat del litoral. Això implicarà fugir de la massificació turística i recuperar espais degradats, segons ha informat en un comunicat la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.

Intensificar la preservació i la restauració dels ecosistemes, protegir les espècies i zones amenaçades i recuperar les dinàmiques naturals també es preveu a l'acord. Així mateix, estableix ajudar tècnicament i econòmicament els productors agrícoles, pesquers i forestals perquè s'adaptin a la crisi climàtica. En la mateixa línia, l'acord diu que cal afavorir normativament i pressupostàriament una transició justa per als ciutadans disminuint el consum energètic, principalment dels edificis, gràcies a la digitalització i la innovació.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la vicepresidenta de la Regió d'Occitània, responsable del Clima, del Pacte verd i de l'Habitatge sostenible, Agnès Langevine; la consellera d'Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural del govern català, Teresa Jordà; i la responsable de projectes de Medi ambient, Clima i Energia de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, Mireia Boya Busquet.

Amb l'objectiu d'implicar la ciutadania en la transició energètica, el pacte reclama impulsar la creació d'Assemblees Ciutadanes pel Clima, com una eina complementària a la presa de decisions institucionals. De fet, les Balears podrien ser la primera comunitat de l'Estat a disposar d'una assemblea ciutadana pel clima perquè un grup multidisciplinari de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha rebut una beca de l'European Climate Foundation, que promou aquestes iniciatives al continent.

D'altra banda, l'acord demana reforçar la producció de coneixements, les xarxes euroregionals de recerca i la sensibilització del públic envers la biodiversitat i l'adaptació al canvi climàtic dels espais litorals i marins. "La necessitat que les regions actuïn de manera conjunta en el repte de la lluita contra el canvi climàtic és vital perquè aquestes regions comparteixen una ubicació especialment vulnerable com és la Mediterrània occidental", ha explicat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes. "Les accions conjuntes com les que presentam avui asseguren que es puguin complir els compromisos europeus i mundials de reducció d'emissions", ha afegit.

stats