Societat 15/12/2020

El Govern controlarà amb un dron més de 1.000 pedreres irregulars a les Balears

L'executiu inverteix 11.595 euros en aquest servei d'alta tecnologia

Catalina Riera
2 min
Antoni Morro i Juan Pedro Yllanes amb un dels pilots del dron

PalmaEl Govern destinarà 11.595 euros a un servei de dron per controlar les pedreres de les Balears. "És una eina molt interessant per tenir constància de les pedreres irregulars que hi ha a l'Arxipèlag. Per això, des de la Conselleria invertim aquesta quantitat de doblers en un dron d'alta tecnologia i les llicències dels tres pilots que el conduiran", ha explicat el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productors, Juan Pedro Yllanes, durant la presentació d'aquest servei a la pedrera de Ca n'Herráez, a Manacor.

Amb aquesta eina pretén agilitar els tràmits de 88 de les pedreres de les Illes actives i controlar les 1.200 detectades en el Pla director sectorial de pedreres que no estan regularitzades. A més, es guanya agilitat a l'hora de fer inspeccions, seguretat i precisió. "La feina que abans es feia en un dia sencer ara es podrà fer en qüestió de minuts. L'inspector no haurà de voltar tot el perímetre de la pedrera, amb els riscos que això comporta, i es podrà fer una delimitació del nivell en centímetres", ha explicat Yllanes.

En concret, el dron capturarà les imatges aèries i es farà un amidament exacte del que es retira a la pedrera. "És una eina fonamental per veure les pedreres actives i les irregulars. Amb aquesta iniciativa no només hem guanyat en precisió, agilitat i seguretat, sinó que també ens permetrà fer una volumetria completa de la pedrera. Així, podrem calcular i mesurar quin volum se n'ha extret", ha dit el director general de Política Industrial de les Balears, Antoni Morro.

De les pedreres irregulars se n'inspeccionen unes cinc cada any, però amb el dron aquesta feina s'agilitzarà. "Haurem d'analitzar les 1.200 explotacions no regulades i veure quin és el seu estat. Abans, per accedir a la propietat, si la pedrera estava tancada, l'inspector ja no hi podia entrar, i amb els drons hi podrem accedir, sempre que tinguem els permisos per fer-ho. No anirem a qualsevol banda, sinó a les explotacions que estiguin recollides en el Pla sectorial de pedreres", ha especificat Morro.

stats