Societat 09/10/2020

El Govern aixecarà les restriccions específiques a Magaluf i la Platja de Palma

El confinament a l'àrea de salut d'Arquitecte Bennàssar acaba aquest dissabte

Elena Navarro
3 min
Turistes bevent en terrasses de Magaluf, abans que es decretés el seu tancament.

PalmaEl Govern balear aixecarà, a partir del 15 d'octubre, les restriccions específiques dictadesper als carrers de Magaluf i la Platja de Palma que estan tancats des del juliol. Així ho ha comunicat aquest divendres l'assessora tècnica per al desconfinament de la Conselleria de Salut, Margalida Frontera, en roda de premsa. Els negocis de la zona podran reobrir, però es manté la prohibició de l'oci nocturn a tota la Comunitat Autònoma. Així, com a la resta de les Illes, els bars hauran de tancar a la 1 h i no podran acceptar clients després de les 00 h.

Malgrat que la situació epidemiològica millora progressivament a les quatre illes, el Govern mantindrà dues setmanes més les restriccions aprovades el 12 de setembre, amb algunes flexibilitzacions a Menorca. D'aquesta manera, es mantenen les restriccions a les residències, els parcs infantils i els negocis de jocs infantils, l'aforament de deu participants en les activitats de lleure i l'aforament del 50% en espais culturals i esportius. També es manté la prohibició de festes i fires populars.

Per l'evolució favorable a l'illa de Menorca –que manté una taxa de positivitat de prop de l'1%– aalgunes d'aquestes mesures es relaxen i sí que podran obrir els jocs i espais infantils, així com es podran reprendre les activitats de lleure dirigides per a gent gran, sempre mantenint la distància, amb mascareta i sense contacte físic. També es podran fer reunions d'un màxim de 20 persones a l'aire lliure i l'aforament en cas d'espais culturals serà del 75% de la capacitat permesa a cada sala.

Sense confinaments a Palma

Marga Frontera ha anunciat que no s'allargarà el confinament a la zona bàsica d'Arquitecte Bennàssar de Palma i, per tant, aquest divendres és el darrer dia de confinament. En aquesta zona, ara per ara hi ha una incidència acumulada de 200 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants. El portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ha dit que la incidència continua sent alta, però que ha millorat de manera continuada les darreres setmanes. Així, a les Illes només es mantindran –com ja estava previst– les mesures restrictives a Eivissa.

Les darreres dades epidemiològiques al conjunt de les Balears mostren que es manté una evolució positiva de la pandèmia, amb una davallada d'un 44,5% de la incidència acumulada en 14 dies, que actualment és de 133,9 casos per cada 100.000 habitants. També ha baixat significativament la taxa de positivitat de les PCR, que ha passat els darrers 15 dies d'un 5,39% a un 4,15%, de manera que s'ha assolit l'objectiu del 5% que recomana l'Organització Mundial de la Salut.

Malgrat que, en paraules d'Arranz, aquests indicadors "ens permeten ser optimistes", el portaveu ha insistit que no s'ha d'abaixar la guàrdia i s'han de continuar mantenint totes les mesures individuals per prevenir els contagis. En aquest sentit, el portaveu ha recordat que la Comunitat encara està lluny de la incidència de 60 casos per cada 100.000 habitants marcada pel Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC). A més, ha explicat que la Unió Europea està preparant un sistema d'anàlisi de l'evolució dels contagis homogeni per a tota la Comunitat, que tindrà un sistema de semàfor de colors. Perquè un país estigui en verd, haurà de tenir 25 casos per cada 100.000 habitants, i ara mateix cap de les illes té aquest indicador. Eivissa és l'illa amb més incidència acumulada (200 casos), però Arranz ha precisat que les "dades van millorant d'una fmanera lenta però continuada".

stats