Societat 05/10/2020

El Govern intervé la residència per a persones amb discapacitat del Patronat Joan XXIII d'Inca

Un dels 17 residents afectats pel brot ja ha hagut de ser ingressat

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaLa Conselleria de Salut i Consum, d'acord amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), ha ordenat aquest dilluns la intervenció de la nova residència del Patronat Joan XXIII d'Inca d'atenció a persones amb discapacitat per tal de frenar-hi els contagis de covid-19 i garantir l'atenció adequada als usuaris. El Govern ha assenyalat que s'ha detectat un brot en aquestes instal·lacions que afecten 17 dels 19 residents, així com 4 dels 23 treballadors que fan feina al centre. Per ara, Salut ha decidit hospitalitzar per precaució un usuari del centre que havia presentat símptomes lleus.

L'Executiu ha explicat que dia 2 d'octubre es va cribrar aquesta residència després que un dels treballadors donàs positiu en covid-19. Arran d'aquest cribratge, aquest diumenge es va saber que 17 dels 19 usuaris (90 %) estaven infectats pel virus, així com tres treballadors més (quatre en total). Així mateix, Salut ha assenyalat que els dos usuaris que de moment són negatius són considerats contactes estrets i, per tant, han d'estar aïllats durant deu dies.

El Govern ha destacat que aquest centre, pel perfil social que té, només disposa d'un sol professional sanitari i en aquestes circumstàncies es necessita molt de suport per poder organitzar els procediments i els circuits per atendre els residents amb coronavirus. A més, apunten que atès que es tracta de persones amb discapacitat intel·lectual, que, per les característiques que presenten, estan millor en el seu entorn sempre que no tinguin cap símptoma i es trobin bé de salut, la Subdirecció de Cronicitat va sol·licitar fer una intervenció per organitzar tots els processos sanitaris dins la residència a fi de prevenir l'expansió del virus.

Aquest diumenge, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va ordenar intervenir durant 20 dies el control de la gestió sanitària assistencial en relació amb tots els processos relacionats amb el covid-19 d'aquesta residència.

Així mateix, el Govern ha designat una coordinadora sanitària, les funcions de la qual són controlar, coordinar i dirigir l'activitat assistencial sanitària del centre. A partir d'ara, el personal, l'equip directiu i la titularitat d'aquest centre, així com els mateixos residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions de la coordinadora.

Cal recordar que ara fa vuit dies el Govern va decidir la intervenció de la residència privada per a gent gran Sèniors Inca i, anteriorment, aquest seguiment de la situació als centres ja va implicar la intervenció tres residències més, totes per a gent gran: Bell Entorn, Oasis i DomusVi Palma.

Actualment, a les residències per a persones amb discapacitat de les Illes Balears hi ha 471 usuaris, 18 dels quals són positius, 17 de nova residència i un de Can Raspalls, el qual està hospitalitzat. Quant als professionals, Salut ha informat que hi ha deu positius actius.

stats