Salut intervé dues residències privades de gent gran a Palma per aturar els contagis de coronavirus

Una és Oasis, amb 89 persones contagiades i 3 morts; i l'altra, DomusVi Palma, amb 91 casos positius i quatre defuncions

La Conselleria de Salut ha decidit intervenir les dues residències de gent gran més afectades pel coronavirus per tal d'aturar els contagis, segons ha informat la consellera Patrícia Gómez en una roda de premsa telemàtica aquest dissabte. Es tracta dels centres privats ubicats a Palma Oasis i DomusVi Palma, que a partir d'ara i fins que s'aixequi el decret d'alarma passaran a ser dirigits i coordinats pels funcionaris públics designats: un equip d'un metge i un infermer per centre.

Fins avui, a la residència Oasis, 71 residents dels 106 interns s'han contagiat i tres han mort. A més, també hi ha 18 professionals infectats. D'altra banda, a DomusVi Palma, amb 218 usuaris, 61 residents han donat positiu per coronavirus i 4 han mort. Així mateix, 30 professionals s'han contagiat, un dels quals ja s'ha curat.

Les residències de gent gran intenten blindar-se amb pocs recursos

La consellera Patrícia Gómez ha assegurat que ara mateix les residències són la seva prioritat en la gestió d'aquesta crisi i que estan en coordinació constant amb la Conselleria d'Afers Socials i l'IMAS per detectar en quins centres es pot necessitar intervenció. Per ara, només seran aquestes dues, però la intervenció "és un recurs que tenim", ha precisat Gómez.

Quan se li ha demanat per què els centres privats tenen més casos que els públics, la consellera ha explicat que quan intervenen "disposen dels equips" per fer front al contagi, "però potser no la totalitat". Es decideix actuar quan no s'estan prenent les mesures suficients o les que es prenen no basten.

228 usuaris contagiats

A les Balears, amb les dades de divendres, hi ha 228 usuaris positius actius en 23 residències de gent gran i persones amb discapacitat, la qual cosa representa el 4,2% del total de 5.421 residents. Així mateix, hi ha 114 treballadors positius (i 10 de curats), 28 usuaris morts i 21 de curats. La Conselleria aclareix que les 3 persones amb discapacitat que han mort eren ateses en centres de dia, no en centres residencials.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF