Energia
Societat 09/08/2023

El Govern no sap quan tornarà a funcionar la Planta d'Hidrogen de Lloseta

Des de la seva inauguració, el març de 2022, no ha estat operativa en cap moment per un problema a l'electrolitzador

2 min
La fàbrica de Cemex a Lloseta

PalmaLa Planta de Producció d'Hidrogen de Lloseta fa un any i mig que està sense funcionar, pràcticament d'ençà que es va inaugurar, el març de 2022, segons ha avançat Última Hora. A l'acte d'inauguració hi van assistir la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i la d'Indústria, Reyes Maroto, així com la presidenta del Govern en aquell moment, Francina Armengol, entre altres autoritats i representants de les empreses implicades. La causa de la baixa activitat es deuria a un problema a l'electrolitzador detectat per l'empresa responsable de la instal·lació, Accelera. El Govern, segons ha pogut saber l'ARA Balears, no sap quan s'hi podrà reiniciar l'activitat.

La instal·lació s'ubica en els terrenys que ocupava la fàbrica de ciment de Cemex, i va ser Accelera qui va detectar el problema a l'electrolitzador i va apostar per paralitzar-ne el funcionament. El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia ha dit que coneix la situació. "Ens estam reunint amb les diferents parts implicades, amb l'objectiu de poder iniciar l'activitat com més aviat millor, perquè aquest és un projecte estratègic per a Mallorca". Ara per ara, però no es té una idea clara de quan es podria reactivar la instal·lació. Una de les conseqüències més evidents per a la ciutadania és que alguns dels nous busos de l'EMT, que funcionen amb hidrogen, estan aturats. Havien d'emprar el provinent de la planta de Lloseta, però davant la necessitat d'importar el combustible, els vehicles han quedat aturats.

Sense l'impacte laboral esperat

Tot va començar el 2018, quan el Ministeri d'Indústria, el Govern balear, Cemex, Acciona i Enagás varen signar un acord per reindustrialitzar la zona de Lloseta, després del tancament de la fàbrica de ciment de Cemex. L'acord inclou un seguit de projectes, que havien de mantenir 50 llocs de treball i generar 70 contractacions i 40 llocs de feina indirectes, a través d'una inversió de 41 milions d'euros. Ara bé, segons va exposar l'ARA Balears el maig de 2022, únicament s'havien mantingut 19 treballadors, d'acord amb les dades de l'extinta Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

El projecte estrella previst a la fàbrica de Lloseta és el Power to Green Hydrogen Mallorca, que inclou la fàbrica d'hidrogen verd i un parc fotovoltaic –que gestionen Enagás i Acciona–, però també s'havia previst fer una planta de tractament d'àrids, una fàbrica d'asfalt, un centre de logística, un centre de distribució a sitges, una cooperativa de transports i un centre d'R+D. La fàbrica d'hidrogen, per ara, no funciona, i el Govern no té clar quan ho farà.

Prohens lamenta que el Govern "ocultàs" el problema

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha assegurat que l'Executiu va conèixer la falta de funcionament de la instal·lació "al principi d'aquesta legislatura", i ha criticat que l'anterior Govern l'"ocultàs". "Des del principi es va vendre com una inauguració i una fita històrica. Després es van conèixer els errors de la instal·lació, que venien de fàbrica" i sobre els quals "havia avisat el fabricant o distribuïdor", ha afegit. En aquest sentit, ha censurat que "no s'hagi produït hidrogen a la fàbrica de Lloseta", un fet que, des del seu punt de vista, és "preocupant" i "demostra que la sostenibilitat és creure en una economia més verda, amb energies renovables, i no pot ser un eslògan o una bandera darrere de la qual no hi hagi absolutament res".

stats