Societat 18/05/2022

El Govern mobilitza 1,6 milions d’euros per a projectes d’emergència d’habitatge

Ho fa mitjançant clàusules socials de l'Ibavi

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió.

PalmaEl Govern balear ha mobilitzat 1,6 milions d'euros mitjançant les clàusules socials de l’Ibavi per a projectes d’emergència d’habitatge. Així n'han informat la presidenta Francina Armengol i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, que aquest dimecres s'han reunit amb representants d’algunes de les constructores que han subscrit aquestes clàusules socials i les institucions i entitats socials que se'n beneficiaran.

Segons han informat en un comunicat, amb aquestes clàusules les constructores es comprometen a destinar un percentatge del pressupost adjudicat a iniciatives com, per exemple, ajuts econòmics a famílies en situació d’emergència social per evitar que perdin l’habitatge o la construcció d’un habitatge tutelat per a deu persones amb diagnòstic de salut mental.

Durant la presentació dels projectes, la presidenta Armengol ha defensat que aquesta és "una nova manera de fer política" perquè és "una manera d’entendre la contractació pública que vol estimular la responsabilitat social de les empreses" i que implica "un canvi a l’hora d’entendre el que és prioritari, que són la ciutadania i les persones més vulnerables". Tot i que ha reconegut que encara queda molt de camí per recórrer, Armengol ha indicat que a les Illes "s’està construint habitatge públic com mai en la història democràtica i es fa política valenta a través de la llei d’habitatge".

Per la seva banda, el conseller Josep Marí ha dit que són conscients de les "enormes necessitats d'habitatge que tenim a la nostra comunitat" i ha remarcat que "l’Ibavi ha esdevingut aquestes dues darreres legislatures una peça clau per anar construint un parc d’habitatge públic de lloguer a l’abast de la gent que més ho necessita".

Una clàusula per fer front a l’emergència d’habitatge

Des de l’any 2020, l’Ibavi inclou en els plecs de licitació de les obres una clàusula social que recull el compromís de les constructores de destinar un percentatge de l’import d’adjudicació del contracte a finançar projectes d’interès social relacionats amb l’objecte del contracte, pal·liar l’emergència d’habitatge a les Balears, o amb el dret constitucional d’accés a un habitatge digne. La clàusula es va incorporar per primera vegada a la licitació de les obres de 57 habitatges tutelats i centre de dia del carrer de Cuba del Molinar de Palma, licitat l’abril del 2020. 

A través d’aquesta clàusula, les empreses constructores es comprometen a aportar un percentatge d’adjudicació del contracte a projectes socials relacionats amb l’emergència d’habitatge. Aquest compromís, que subscriu la constructora, pot representar fins a 15 punts d’un total de 100 en el barem de puntuació en el procés d’adjudicació. En qualsevol cas, l’aportació social s’inclou dins el càlcul de la baixa temerària.

stats