Societat 14/10/2020

Reclamen al Govern que inverteixi en un pla per canviar el model econòmic, ecològic i social balear

El Fòrum de la Societat Civil per a la Reconstrucció vol que els pressupostos del 2021 incloguin una partida per posar en marxa el procés

Kike Oñate
2 min
Recessió desbocada

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil per a la Reconstrucció de les Illes Balears, presentat aquest dimecres al Parlament i constituït per 21 entitats com el Cercle d'Economia de Mallorca, PIMEM, el GOB i Tramuntana XXI, ha reclamat al Govern que inclogui una partida econòmica en els pressupostos del 2021 per posar en marxa el pla de transició de model econòmic, ecològic i social que proposen.

El pla es podrà començar a elaborar a partir de "nombrosos" documents que ja s'han fet amb l'objectiu de garantir la "coherència" entre les polítiques de reactivació econòmica que es faran a curt termini i l'estratègia de transició social, laboral i ecològica a mitjà i llarg termini, segons ha explicat el Fòrum en un comunicat.

"Les mesures que s'adoptin ara han de tenir un projecte de visió de llarga durada", ha comentat durant la presentació el gerent de PIMEM, Gustavo de Vicente, mentre que el president de Tramuntana XXI, Joe Holles, ha afirmat que "ens trobam en un moment clau de la història que decidirà la sort de les generacions futures". Per això, el Fòrum neix amb la intenció de ser un espai de reflexió i debat que serveixi per fer aquestes propostes.

"Hem de crear un model que sigui més rendible i sostenible", ha comentat Holles, i ha afegit que és el moment de treballar a llarg termini per poder "tornar a ser una de les regions més pròsperes d'Europa". El Fòrum també demana que el Govern, els consells insulars i els ajuntaments es comprometin amb el pla de transició i que es coordinin, juntament amb la societat civil. A més, defensen que cal generar més participació per gestionar la crisi actual. "Convé no deixar-la en mans de l'Administració pública o els mercats", han dit en el comunicat.

Holles i De Vicente han evitat dir res sobre les decisions de reactivació econòmica del Govern amb l'aprovació de les mesures urgents que aposten pel sector de la construcció. No ens toca a nosaltres valorar aquestes coses; som constructius", ha dit el president de TramuntanaXXI, i ha afegit, però, que "poques persones dubten de la necessitat d'anar cap a un model de més valor econòmic i no basat en la quantitat de turistes que arriben a les Balears.

Integren el Fòrum: ARCA, CCOO, Cercle d’Economia de Mallorca, Col·lectiu Alternatives, Coordinadora d’ONGDS (CONGDIB), EAPN-Xarxa per la Inclusió Social, Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Palma, Fundació Gadeso, Fundació Iniciatives del Mediterrani, Fundació Marilles, GOB, Joves Arquitectes de Mallorca, Mercat Social, Obra Cultural Balear, Palma XXI, PIMEM, Pla de Mallorca XXI, Tramuntana XXI, STEI-Intersindical, UGT i Unió de Pagesos.

stats