Societat 17/03/2021

El Govern estudia "sancionar o pressionar" els sociosanitaris que no es vulguin vacunar

La variant britànica del covid-19 ja representa un 76% dels casos a les Illes, segons ha informat la consellera de Salut, Patricia Gómez

2 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez

PalmaLa consellera de Salut del Govern, Patricia Gómez, ha afirmat aquest dimecres al Parlament balear que "l'Advocacia de la Comunitat Autònoma estudia" si l'Executiu pot "exercir algun tipus de sanció o pressió" davant els sociosanitaris que no es volen vacunar. "Ens preocupa perquè hi ha una part de responsabilitat en la seva feina que és molt important. Encara tenim usuaris no vacunats i, per tant, tenen un risc de transmissió", ha argumentat.

No obstant això, ha incidit que "des de Salut Pública sempre es parla de prevenció en positiu" i que per això es "fa bastant formació" a les residències "tant en els casos que hi ha hagut brots com sense que n'hi hagi hagut". També ha afegit que han vist un "efecte generalitzat" de treballadors que "no volien posar-se la primera dosi, però que amb la segona ja sí". Per això, Salut té la intenció de fer "una repesca" d'aquests professionals abans de passar a la població general en el procés de vacunació.

En aquest sentit, la titular de Salut ha posat com a exemple el cas de Galícia, en què el mes de febrer van aprovar una reforma de la Llei de salut pública que permet al govern autonòmic sancionar les persones que es neguin a vacunar-se sense tenir cap motiu justificat. "De moment no hem obligat a ningú, però s'està valorant", ha apuntat Gómez. 

Així mateix, la titular de Salut ha actualitzat algunes de les dades de la pandèmia i ha indicat que la variant britànica "ja és present a totes les Illes en un 76,1% dels casos" i que a Mallorca representa un 78% i un 71% a Eivissa. "Tenim pocs casos, però bastant presència d'aquesta variant", ha puntualitzat la consellera, qui també ha informat de sis casos de la variant californiana a Eivissa.

260.000 vacunes a la setmana

Quant a la suspensió de la vacunació d'AstraZeneca, Gómez ha avançat que "segurament es recuperarà aviat" i que la previsió és que "es posi també a majors de 55 anys", atès que "és una decisió que pràcticament estava presa". La suspensió d'AstraZeneca i alguns dels endarreriments en els enviaments han afectat la previsió del Ministeri de Sanitat per arribar a la immunitat de grup, que ara espera que el 70% de la població estigui vacunada "durant l'estiu", ha detallat la membre del Govern.

Amb relació a la campanya de vacunació, ha explicat també que la Comunitat Autònoma té capacitat per "posar 260.000 vacunes a la setmana", encara que "si en rebéssim el doble, també seríem capaços", ha assenyalat Gómez. Així, les Balears estan preparades per fer front a la previsió de Pfizer, que espera "duplicar la quantitat que envia ara, que és de 10.000, el mes d'abril", xifra encara "insuficient, però major", ha dit la consellera.

stats