Societat 27/07/2022

El govern espanyol destina un milió d'euros a la Menorca Talaiòtica

La subvenció es destinarà íntegrament als projectes d'excavació de Torre d'en Galmés i Trepucó

Iván Martín
2 min
Poblat talaiòtic Torre d'en Galmés, a Alaior.

MAÓEl govern espanyol ha aprovat una ajuda extraordinària d'un milió d'euros al Consell de Menorca per invertir en el patrimoni arqueològic talaiòtic. En concret, el Consell de Ministres d'aquest dimarts va aprovar la concessió d'una ajuda per finançar intervencions arqueològiques en els jaciments públics de la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial. Aquest projecte forma part de les accions previstes al Reial Decret 630/2022, que publica el BOE d’aquest dijous, pel qual es regula la concessió directa de subvencions a diverses institucions per al desenvolupament de projectes culturals.

La subvenció es destinarà íntegrament a dos projectes d'excavació, restauració i consolidació a dos dels poblats de titularitat pública més importants de l'illa: Torre d'en Galmés i Trepucó. El projecte que es planteja a Torre d'en Galmés disposa d'un pressupost de 450.000 euros i consistirà en l'excavació del talaiot central del poblat i les estructures annexes. Posteriorment, es duran a terme treballs de restauració i consolidació de les estructures excavades amb vista a incloure-les en el recorregut interior de visita del jaciment.

D'altra banda, per a Trepucó hi haurà una partida de 550.000 euros i es proposa la intervenció del sector oest del poblat, on hi ha un talaiot, un bastió de la muralla i una zona domèstica. Aquest espai fou objecte d'una intervenció arqueològica en els anys 80 del segle passat per part del Museu de Menorca. Ara es completaria l'excavació de les estructures d'hàbitat i es museïtzaria la zona per incorporar-la al circuit de visites del jaciment.

Cal recordar que va ser el senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, qui va pactar amb l'Estat aquest ajut, aixi com 300.000 euros per al català i un milió per a la protecció de la posidònia a canvi del seu vot favorable als Pressupostos Generals de l'Estat del 2022.

stats