Societat 27/11/2020

Mallorca i Eivissa, en el nivell 3 de la nova escala de restriccions pel covid-19 del Govern

La gradació de la situació epidemiològica va del 0 al 4, en funció d'indicadors sanitaris com la incidència acumulada o l'ocupació hospitalària

Maria Llull
5 min
Una dona camina amb mascareta per la plaça d'Espanya de Palma

PalmaEl Consell de Govern ha posat en marxa aquest divendres un sistema de cinc nivells d'alerta sanitària, cada un dels quals té assignades una sèrie de restriccions i una durada mínima de 14 dies. Així ho ha anunciat la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, qui ha subratllat que s'ha volgut fer "un marc estable que defineixi què es pot fer i què no en funció de la situació epidemiològica de cada illa". Els nivells van del 0 al 4 en funció de la situació epidemiològica: cap illa està a nivell 0 o 4; Mallorca i Eivissa estan al nivell 3, Menorca, al 2 i Formentera, la que té una millor situació, a l'1.

Aquests nivells, que entraran en vigor a partir d'aquest dissabte quan es publiquin en el BOIB, es determinen "segons diferents variables tècniques", com la incidència acumulada a 14 dies, la situació de les persones majors de 65 anys, la taxa de positivitat de les proves que es fan, l'ocupació dels hospitals –tant a planta com a UCI– i si els brots són controlats o disseminats. Armengol ha indicat que aquest sistema té dos objectius: "simplificar el missatge i que es puguin planificar les activitats econòmiques, perquè s'indiquen els espais on es poden fer activitats". A més, serà el marc mitjançant el qual s'aplicaran les restriccions fins que la pandèmia es doni per controlada.

El nivell 0 equival a una situació de nova normalitat i a hores d'ara no hi ha cap illa que s'hi trobi. Es tracta d'una situació en què hi ha casos de covid-19 esporàdics, sense transmissió comunitària, i que es poden rastrejar amb facilitat. En aquest cas, la incidència acumulada a 14 dies està per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants.

En el nivell 1, el risc de contagi és molt baix o baix, amb brots complexos o transmissió comunitària limitada i una incidència acumulada a 14 dies d'entre 25 i 50 casos per cada 100.000 habitants. Formentera és l'única illa amb aquest nivell d'alerta sanitària.

La incidència acumulada del nivell 2 és d'entre 50 i 150 casos per cada 100.000 habitants. Es tracta d'una situació de risc mitjà amb una transmissió comunitària sostinguda i generalitzada, que excedeix la capacitat de resposta del sistema sanitari. Aquesta és la situació de Menorca.

En el nivell 3, on estan Mallorca i Eivissa, la incidència acumulada és d'entre 150 i 250 casos per cada 100.000 habitants. La transmissió comunitària ja no està controlada i excedeix la capacitat de resposta del sistema sanitari. Per últim, la incidència acumulada a 14 dies en el nivell 4 supera els 250 casos per cada 100.000 habitants, amb una transmissió comunitària descontrolada que pot requerir mesures excepcionals.

Pel que fa a la incidència acumulada per illes actualment, la de Mallorca és de 222 casos per cada 100.000 habitants, a Eivissa hi ha 158,2 casos, a Menorca 93,15 i a Formentera 57,8. La distribució per nivells s'ha fet seguint les directrius del Ministeri de Sanitat.

Com es pot veure en el gràfic, es regulen activitats com les reunions socials i familiars, la restauració, el consum de tabac, l'ús de platges, parcs infantils o espais recreatius de medi ambient, les festes populars, els mercats, les fires, les vetles, la pràctica esportiva, els clubs de gent gran, les activitats culturals i també les dels centres educatius i els serveis socials.

Restriccions en funció de cada nivell d'alerta sanitària

D'altra banda, Armengol ha indicat que la mascareta serà obligatòria sempre en els centres de treball, independentment que es pugui mantenir la distància física entre els treballadors i que s'hagin instal·lat mampares. "Ara ja sabem que la transmissió és per aerosol i que les mampares no basten", ha comentat.

Pel que fa a la restauració, tots els locals hauran de tenir de manera obligatòria mesuradors de CO2, els quals hauran d'estar a la vista del públic perquè "qualsevol persona pugui tenir clar si aquell espai està ben ventilat", ha dit la presidenta. Els establiments tenen fins al 15 de desembre per adquirir-los i a partir d'aquesta data es podran posar multes si no es compleix aquesta norma.

Els nivells es revisaran cada dilluns a Consell de Govern, on la Conselleria de Salut durà una proposta avalada pel Comitè de Malalties Infeccioses. Els serveis d'inspecció municipals, insulars i autonòmics, la Policia Local i les forces i cossos de seguretat de l'Estat seran els encarregats de vigilar el compliment de les mesures. Les autoritats competents de cada sector s'encarregaran de posar multes en cas que sigui necessari. A més, Armengol ha anunciat que "el Govern contractarà 400 persones a tot el territori per donar informació covid i ajudar en accions comunitàries als diferents municipis".

Durant la seva compareixença, Armengol també ha fet referència a les proves PCR que els residents que tornin a les Illes el proper pont es poden fer de manera voluntària i gratuïta. A més de reiterar que cal que les proves siguin obligatòries per als viatgers d'altres comunitats i no tan sols els internacionals, la presidenta no ha tancat les portes al fet que continuïn sent gratuïtes per als residents en cas que es pugui implantar aquesta mesura.

Malgrat que encara no se'n coneixen els detalls, els residents que vinguin a passar el pont podran sol·licitar hora per fer-se la PCR a partir de la setmana que ve.

La coordinadora del Grup de Desconfinament del Govern, Marga Frontera, ha explicat que per determinar els cinc nivells hi ha "dos blocs grans d'indicadors". D'una banda, s'avalua "la incidència a 14 i 7 dies". A més, es tenen en compte de manera independent aquestes incidències entre les persones majors de 65 anys. També s'analitza "la traçabilitat dels contags", és a dir, si se'n pot identificar l'origen, i "la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques". El segon bloc fa refrència a la pressió assistencial del sistema sanitari, és a dir, a l'ocupació de llits dels hospitals i la taxa d'hospitalització a les unitats de cures intensives.

Els parcs, oberts independentment del nivell d'alerta

Frontera també ha indicat que, independentment del nivell d'alerta sanitària, els parcs infantils estaran oberts, encara que es tancaran a la nit perquè "no s'utilitzin per a funcions diferents" de les de ser un espai d'oci infantil. Sobre els motius del Govern per tancar-los anteriorment, la coordinadora ha dit que "la prioritat era assegurar el retorn a l'escola".

"Després de mesos de comprovar que s'ha fet de manera normal, ara estam en disposició d'obrir-los, perquè són un lloc a l'aire lliure on socialitzar de manera més segura", ha afegit. Això sí, en els parcs s'hauran de complir les mesures sanitàries: mascareta obligatòria per als infants majors de sis anys, respectar els grups bombolla i rentada freqüent de mans.

Les restriccions a les residències de gent gran

Quant a les residències de gent gran, les visites es faran gairebé com abans de la pandèmia en el nivell 0, i han d'estar supervisades pel personal en l'1. A partir del nivell 2, cada resident pot rebre una visita diària d'una persona durant un temps màxim d'una hora.

En el cas de les sortides, a nivell 0 es faran de manera habitual i a nivell 1 no es pot passar la nit fora dels centres. A partir del 2 no es pot sortir.

stats