Discriminació lingüística
Societat 26/03/2024

El Govern, sobre la discriminació lingüística d'Inca: "Sense proves no podem fer res"

L'OCB critica que "les mesures regressives" del PP i Vox en política lingüística "propicien un brou de cultiu per a situacions com aquesta"

3 min
Perruqueria Makeover a Inca

PalmaLa Direcció General de Consum –que depèn de la Conselleria de Salut– s'ha pronunciat en relació amb l'agressió que ha patit una clienta d'un establiment d'estètica i perruqueria d'Inca per haver parlat en català. "Sense proves no podem fer res", han assenyalat fonts de Consum, les quals detallen que, malgrat que totes les denúncies es tramiten, si no hi ha proves, no és habitual que tinguin gaire recorregut i se solen arxivar.

Els fets han tingut lloc aquest dimarts en una perruqueria anomenada Makeover, segons ha explicat la víctima a l'ARA Balears. La dona ha relatat que ha començat a explicar a la persona que l'ha atès el que volia i l'home li ha contestat: "En castellano". Aleshores, la clienta s'ha explicat en castellà perquè, segons diu, "no té cap problema per parlar en castellà o en anglès". Hi ha hagut un moment de la conversa en què ha tornat al català perquè no li sortia una paraula, i ha estat quan l'home que l'atenia ha empès la butaca on estava asseguda i, cridant, li ha dit: "Fora del meu local! T'he dit en castellà!".

Els drets lingüístics, sense empara

La patronal de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM) tampoc no té cap solució per fer front a situacions com les que s'han produït aquest dimarts. El president de PIMEM, Jordi Mora, ha assenyalat que algunes empreses sí que tenen protocols per a discriminacions per raó de raça o de sexe. Aquest darrer és obligatori per a companyies de més de 50 treballadors, però no existeix cap instrument que empari les persones a qui es vulneren els drets lingüístics. Igualment, reconeix que tampoc no s'han plantejat tenir-ne cap perquè no els ha arribat mai cap petició ni queixa en aquest sentit.

Amb tot, el president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, ha assenyalat que Consum "no pot desatendre" la denúncia i que "l'ha d'admetre a tràmit i incoar el procediment perquè els responsables d’aquest establiment poden haver incorregut en una conducta discriminatòria". En aquesta línia, Llabrés ha apel·lat a una possible infracció en materia de defensa dels consumidors de la Llei de protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears.

Igualment, Llabrés ha recordat que "continua pendent" la resititució de l'empara legal en matèria de drets lingüístics dels consumidors que el Govern de Bauzá va derogar i que no s'ha tornat a restituir mai. L'OCB ha lamentat que ara el Govern de Prohens hagi decidit suprimir l'Oficina de Drets Lingüístics, la qual "resulta més necessària que mai". Sobretot, ha afegit, arran de les "mesures regressives" en política lingüística del PP i Vox, que "propicien un brou de cultiu on proliferen discriminacions a la llengua i als seus parlants com aquesta".

MÉS per Mallorca en responsabilitza el PP i Vox

Per la seva part, MÉS per Mallorca ha responsabilitzat el PP i Vox del cas de discriminació lingüística d'Inca. El coordinador i portaveu en el Parlament de la formació ecosobiranista, Lluís Apesteguia, ha argumentat que, quan "es naturalitza i legitima", el discurs de l'odi al català i s'eliminen les garanties dels drets lingüístics, apareixen les agressions, els insults i les discriminacions. "Vox, culpable; PP, responsable!", ha manifestat a les xarxes socials.

El portaveu de MÉS al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha expressat el seu suport a la persona afectada i ha avisat que el discurs de l'odi té "conseqüències perilloses per a la convivència". També ha demanat al PP que no blanquegi ni normalitzi el clima d'intolerància. "Les agressions antimallorquines de gent plena d'odi i catalanofòbia s'han d'acabar. Ja no ho podem consentir més", ha dit el diputat en el Congrés de Sumar Més, Vicenç Vidal. MÉS per Inca ha lamentat que "es donin episodis com aquest" a la capital del Raiguer. "La crispació fomentada des de la dreta té com a conseqüències la polarització i la intolerància. Expulsar una persona d'un establiment per motius lingüístics passa de mida", ha criticat la formació.

Però les reaccions no s'han limitat a l'estament polìtic. El sociolingüista eivissenc Isidor Marí també ha responsabilitzat la dreta i l'extrema dreta d'haver arribat a aquest punt. "Aquesta és la 'llibertat lingüística' del PP i Vox", ha ironitzat a les xarxes.

stats