Societat 07/11/2023

El Govern destinarà 60 milions de fons europeus a la millora de zones turístiques

Es preveu que a partir d'abril el 90% de la planta hotelera de Mallorca estigui operatiu

ARA Balears
2 min
Marga Prohens a la World Travel Market

PalmaLa World Travel Market de Londres continua acollint anuncis relacionats amb el sector turístic de les Balears. Avui, Marga Prohens ha confirmat a la capital britànica que el Govern publicarà a principi de desembre una convocatòria de subvencions per finançar actuacions per a la millora de la competitivitat i l'adaptació del territori en l'àmbit turístic.

Les subvencions s'emmarquen en l'aposta del Govern per "la millora de les nostres illes com a destinació turística, a l'augment de la qualitat i a la desestacionalització", ha explicat Prohens. L'import assignat a la convocatòria és de 60.488.033 euros separat en dos projectes, un de 44.500.000 euros i un altre de 15.988.033. Es tracta de fons procedents del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR).

La primera partida és dirigida a actuacions de millora dels espais públics, gestió ambiental, lluita contra el canvi climàtic, promoció de la mobilitat sostenible i la requalificació de les infraestructures turístiques obsoletes. D'altra banda, el segon programa d'actuació, que té un pressupost de 16 milions d'euros, està orientat a "la millora de zones mitjançant la compra d'establiments d'allotjaments turístics, projectes de regeneració i renaturalització de zones turístiques i la reconversió de places obsoletes o de baixa qualitat".

Finalment, Prohens ha explicat que des de les Balears s'ha sol·licitat a la secretària d'Estat de Turisme, Rosana Morillo, prorrogar les ajudes vinculades al turisme fins a finals de 2026. Prohens ha assenyalat que és "una petició compartida amb altres territoris" i que és "el temps que es necessita per a una execució òptima i una utilització eficient dels fons".

Més britànics fora de temporada

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, ha confirmat aquest dimarts les bones previsions turístiques per al 2024, fent un especial esment a la consolidació, per tercer any consecutiu, de l'obertura primerenca de la planta hotelera. Frontera ha explicat des de la fira britànica que el mes de febrer s'obriran un 44% d'establiments, un 13% més que el 2023, i l'increment es manté per al mes de març, en què es passa del 61% d'enguany al 74% el 2024. Es preveu que a partir del 15 d'abril el 90% de la planta hotelera de Mallorca estigui operativa.

En aquesta línia, Frontera ha comentat que la perspectiva del mercat britànic per a la temporada vinent és bona malgrat que el client ha canviat. "El turista britànic cada vegada aposta més per Mallorca els mesos precedents i posteriors a l'estiu. Segurament la climatologia hi té a veure i també la repercussió que han guanyat altres aspectes com la cultura, la natura, l'esport o la gastronomia".

Costum i tradicions com a atractiu turístic

El Consell de Mallorca també ha estat present a Londres per presentar les accions previstes en el marc de l'Aliança dels Paisatges. Es tracta d'una iniciativa que posa en contacte diferents indrets d'Espanya, Andorra i Portugal que tenen territoris reconeguts com a patrimoni cultural per la Unesco. Mallorca en forma part, a través de la serra de Tramuntana.

La vicepresidenta de la institució insular i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha destacat que "Mallorca gaudeix d'una gran oferta cultural durant tot l'any i disposa d'un gran patrimoni tant material com immaterial". Roca ha assenyalat la importància de mostrar als visitants els costums i tradicions per assolir un turisme de qualitat.

stats