Societat 30/07/2020

El Govern vol controlar l'aforament de les platges de les Illes amb càmeres de reconeixement d'imatges

La tecnologia està disponible per a totes les administracions per instal·lar-la, i per als ciutadans, per consultar les dades registrades

Ara Balears
3 min
Una de les càmeres de vídeo instal·lades ja als fanals de la platja palmesana de Ciutat Jardí.

PalmaEl Govern amplia el sistema de sensors que permetrà mantenir un control en temps real de l’ocupació de les platges i també generar alertes en cas que el nombre d’usuaris superi la capacitat establerta. La Direcció General de Modernització i Administració Digital s'ha reunit amb els representants dels quatre consells insulars i dels municipis de les Illes Balears per presentar el projecte que permet controlar l'aforament de les platges de les Illes amb càmeres de reconeixement d'imatges, el qual ja s'havia provat en un projecte pilot de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (Ibitec) a la platja de Ciutat Jardí.

Ara, el Govern ha decidit posar aquesta tecnologia a disposició de les altres administracions després de comprovar l'eficàcia del sistema amb la prova inicial, segons han informat en un comunicat. Aquest sistema és capaç d’avaluar des del mateix dispositiu la densitat de persones d'un espai determinat i relacionar-ho amb la capacitat recomanada. Després, envia a l’administració competent l’estat d’ocupació de les platges amb una freqüència d’entre un i dos minuts.

A més de les administracions, els usuaris també podran tenir accés a la informació que extreguin els sensors. Això els permetrà prendre una decisió amb antel·lació, no fer el camí fins a una platja on l'aforament ja sigui ple i ser responsables. Els banyistes ho podran fer a través del servei web que s’ha creat, disponible a platges.caib.es, playas.caib.es i beaches.caib.es. Quan s'accedeixi a alguns dels tres enllaços, apareixarà la informació de l’estat d’ocupació d’aquestes platges mitjançant un codi de colors segons les recomanacions dels ajuntaments gestors.

Simulació de la interfície que mostrarà a les autoritats la densitat d'ocupació de la platja de Ciutat Jardí.

En el cas de Ciutat Jardí, per exemple, el codi de colors varia en funció de si la densitat és inferior als 8 m(2) per persona, quan l’estat d’ocupació es considera baix i es presenta la platja de color verd, amb disponibilitat d'accés. En canvi, si la densitat es troba entre 8 m(2) i 4 m(2) per usuari, la platja surt de color taronja, i si és superior als 4 m(2), es considera de color vermell i l'accés a la platja està tancat.

Prova pilot

Els resultats extrets de les càmeres instal·lades a Ciutat Jardí el 25 de juny han estat favorables. Els percentatges d'ocupació no han superat en cap moment el 15%. Per tant, s'ha garantit el distanciament social i la seguretat dels banyistes. Els pics d'ocupació s'han registrat els caps de setmana, al voltant de les 19.00 h dels dissabtes i de les 12.30 h dels diumenges.

Ara, però, es posa a disposició de totes les administracions que vulguin incorporar a la seva gestió de platges aquesta eina, la qual és compatible amb altres sistemes utilitzats per mesurar les concentracions de persones. Aquesta integració serà possible mitjançant una Application Programming Interface (API) perquè es pugui connectar molt fàcilment a qualsevol web o aplicació d'informació turística. Cal recordar que els darrers caps de setmana diferents municipis de Mallorca han hagut de tancar l'accés a platges, les quals superaven fins al 90% d'aforament.

Tecnologia sense fils

Com ja va explicar la Conselleria, el sistema "garanteix la total privacitat" dels ciutadans. La informació es transmet per mitjà de la xarxa Internet of Things de les Illes Balears (IoTIB) a l’Ibitec, des d'on s’activaran les alertes que avisaran les autoritats competents. Aquest canal de comunicació de la xarxa IoTIB només transmet les dades numèriques relatives a la densitat de l’element que ha de detectar, que en aquest cas serien les persones. No es transmet cap imatge de l’espai analitzat ni se’n fa ús, la qual cosa garanteix aquesta privacitat que garantien als banyistes.

Les instal·lacions seran a càrrec dels ajuntaments, que posaran els sensors, i del Govern balear, el qual proporcionarà de manera gratuïta la infraestructura de comunicacions i els serveis web. A més, des de la Conselleria han destacat la capacitat que tenen els sensors, els quals poden funcionar sense cobertura d'internet i sense connexió a la xarxa de corrent elèctric. Això ho permeten les plaques solars que s'hi poden incorporar per tal que els sensors siguin autònoms i s'adeqüin a les zones amb infraestructures limitades.

Aquest projecte és una de les múltiples accions del Govern arran de la situació actual de la crisi sanitària del covid-19, la qual obliga a adoptar mesures per garantir la salut col·lectiva, segons ha recordat la Direcció General de Modernització i Administració Digital.

stats