Societat 23/01/2023

El Govern defensa la "contenció" de l'urbanisme davant les queixes dels constructors

El conseller de Medi Ambient ha defensat la feina "ingent" de l'Executiu en qüestions d'habitatge

2 min
Mentre els congressos s’omplen de bones intencions, el paisatge ho fa amb noves construccions i més aparells per combatre la creixent situació.

PalmaXoc entre el sector de la construcció i el Govern. Els consellers de Model Econòmic i Medi Ambient han reaccionat aquest matí a les queixes dels constructors i promotors amb contundència i han defensat "les mesures de contenció davant del creixement urbanístic" a les Illes. Així ho ha defensat Miquel Mir avui dilluns en la roda de premsa posterior a la reunió de Consell de Govern, després que el sector hagi criticat que el nou decret llei del Govern –que s'ha de dur aquesta setmana al Parlament– suposarà un "nou obstacle" per al desenvolupament de l'habitatge.

El portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha insistit en les normatives en matèria d'habitatge que han elaborat les diferents conselleries. També ha recordat les mesures de protecció per fer front a la situació de crisi econòmica. Així mateix, ha incidit en el "diàleg" que mantenen amb el sector i en la seva intenció de "garantir els preus" dels materials.

Sigui com sigui, per a Negueruela la normativa té com a objectiu "millorar i garantir l'accessibilitat a l'habitatge de la ciutadania". Per la seva banda, Mir ha assenyalat que cal aprofitar "el sòl vacant a les zones urbanístiques consolidades per créixer" i ha advertit que a l'Arxipèlag cal prendre mesures "de contenció", al contrari del que demana el sector de la construcció.

Mir ha assegurat que el Govern apunta a "no limitar res, sinó a ordenar un creixement urbanístic que, des de fa dècades, no s'ha frenat". Així ha contestat a les queixes del sector, que ha exigit que "les administracions escoltin el sector", fet que "no ha ocorregut". Per això, parlen de la nova normativa en termes de "decretàs" de mesures urgents en matèria urbanística. Segons els constructors i promotors, el que farà serà "fomentar l'especulació del sòl".

"Absolut rebuig"

Així s'ha expressat el president de la Comissió de Construcció de CAEB de CAEB (Confederació d'Associacions d'Empresarials de Balears), Óscar Carreras, en una roda de premsa aquest dilluns també. A més, hi han participat la presidenta de l'Associació de Constructors de Balears i vicepresidenta de CAEB, Fanny Alba, i el president de l'Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears (Proinba), Luis Martín, juntament amb altres representants del sector.

Així, tots els participants han mostrat el seu "absolut rebuig" a la política d'habitatge dels darrers anys. "La nova fornada de normes urbanístiques i anuncis de restriccions addicionals imposa més problemes i criteris subjectius. S'intenta desviar l'atenció sobre una política urbanística i d'habitatge equivocada amb conseqüències molt negatives", ha assegurat Óscar Carreras.

stats