Economia
Societat 21/08/2023

El Govern comprovarà si els pisos de lloguer vacacional paguen l'impost turístic a Hisenda

És una campanya per controlar si els immobles d’empreses intermediàries estan en el cens de l'ITS

ARA Balears
2 min
Turistes arribant al seu apartament de lloguer.

PalmaEl Govern comprovarà si els pisos de lloguer vacacional paguen l'impost turístic a Hisenda. Segons ha informat la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, s'iniciarà una campanya per controlar si els arrendaments que gestionen les empreses intermediàries -com poden ser plataformes web que ofereixen allotjament de lloguer vacacional- estan donats d’alta en el cens de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). "Aquesta és una passa més per combatre l’intrusisme de l’oferta complementària il·legal", han destacat fonts de la Conselleria dirigida per Antoni Costa.

Tal com han explicat, l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) ha subministrat un cens d'aquest impost i ara l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) l’està analitzant. Cal recordar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar en una sentència del 27 d’abril de 2022 que aquests tipus d’empreses sí que estan obligades a facilitar la informació tributària a Hisenda per controlar els arrendaments i la recaptació dels impostos corresponents del lloguer dels allotjaments turístics.

Es preveu que entre octubre i novembre, si és factible i quan la informació ja estigui completament analitzada, l’ATIB començarà a enviar cartes informatives als arrendaments que no estiguin donats d’alta en el cens de l’ITS.

Actuacions de regularització

En cas que no es rebi una resposta, s’iniciaran les actuacions de regularització tributària i els controls corresponents. A més, s’estan cercant fórmules perquè aquesta informació es pugui traslladar als consells insulars i potenciar així la lluita contra l’oferta turística il·legal.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, acompanyat del secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona, ha fet aquest anunci després de reunir-se a Eivissa amb el president del Consell Insular, Vicent Marí, i els consellers insulars Salvador Losa (Presidència, Gestió Econòmica i Esports) i Ignacio José Andrés (Gestió Ambiental, Sostenibilitat, Innovació i Transparència).

stats