Societat 26/11/2021

El Govern es compromet a cedir 50 pisos per a víctimes de violència masclista en tres anys

La presidenta, Francina Armengol, ha assenyalat que la xifra passarà dels 14 actuals a 50

2 min
Imatges de la reunió amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha informat aquest divendres que l'Executiu es compromet a ampliar el nombre de pisos que l'Institut Balear de la Vivenda (Ibavi) destina a les víctimes de violència masclista dels 14 actuals a 50 en tres anys. Així ho ha anunciat Armengol en una roda de premsa amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, celebrat ahir dia 25 de novembre.

Per aconseguir ampliar aquesta xifra, la presidenta ha explicat que faran servir "una de les línies del Govern, que és el dret de tanteig i retracte dels pisos de grans tenidors, com ara promotors i bancs". "El compromís és que el 50% d'aquests pisos vagin a menors de 35 anys –perquè necessiten habitatge– i que l'altre 50% vagi a entitats del tercer sector social, per a persones vulnerables que estan tipificades a la Llei d'habitatge", ha afegit.

Així, "d'aquest 50% de persones amb vulnerabilitats, almenys un 10% anirà a dones víctimes de violència masclista", ha apuntat la presidenta. "Hi ha un suport enorme per part de les entitats feminismes, però som conscients que queda molt camí per recórrer", ha advertit Armengol.

Es tracta de pisos on les beneficiàries podran viure durant un any, prorrogable si la situació de la dona ho requereix, i que tenen la funció de facilitar l'accés a l'habitatge de les víctimes de violència masclista durant el seu procés de recuperació i de reconstrucció d'un projecte de vida propi. En aquest sentit, la cap del Govern ha explicat que l'acord implica "fer una aposta compromesa amb la política d'habitatge per a les dones víctimes de violència masclista" perquè, a través d'aquests pisos transitoris, "es garanteix la seva estabilitat".

Balanç de les polítiques d'igualtat

Durant la reunió que la presidenta i la directora de l'IBDONA, Maria Duran, i la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, han tingut amb les entitats aquest matí han fet balanç de les polítiques d'igualtat que s'han impulsat en els darrers anys. En aquest sentit, la presidenta ha recordat que ja s'han contractat gairebé 500 dones víctimes violència de gènere a través de programes de foment de l'ocupació com SOIB Dona, que tots els CEIP i IES de les Illes Balears disposen ja d'agents o coordinadors de coeducació, i que s'han millorat les ajudes que ofereix l'Estat per a orfes de violència masclista, que s'han ampliat a fills i filles de dones que, a conseqüència de la violència de gènere, pateixin una discapacitat del 33% o superior.

A més, tots els centres de salut i els hospitals disposen de protocols per detectar casos de violència masclista entre les pacients, i el Govern forma anualment centenars de treballadors i treballadores per donar-los eines en el tractament d'aquestes dones. Armengol també ha recordat que recentment s'han complert cinc anys de l'aprovació en el Parlament de les Illes Balears de la Llei d'igualtat, pionera en el reconeixement de la violència econòmica com a violència contra les dones. A la reunió hi han assistit, a més de la presidenta, la consellera i la directora de l'IBDONA, la gerent de l'IBAVI, Cristina Ballester; la directora general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, Isabel Castro; altres representants institucionals i membres de col·lectius i entitats que treballen per la igualtat de gènere.

stats