Societat 29/03/2022

El Govern augmenta les freqüències de transport amb la promesa d'engrandir la plantilla del SFM

L'Executiu ha arribat a un acord amb els treballadors, que "assumeixen l'esforç"

2 min
Un tren de SFM, en una imatge d'arxiu / M. A. C.

El Govern reforçarà les connexions del TIB a Mallorca amb un increment de les freqüències i amb autobusos de més capacitat. Pel que fa al tren, es duplicaran els viatges en hora punta del Servei Ferroviari de Mallorca (SFM), ja que l'Executiu ha arribat a un acord amb els treballadors. El seus representants han explicat a l'ARA Balears que hauran de fer un esforç per assumir l'acord, però ho fan amb la promesa de l'augment de plantilla, una de les principals reivindicacions durant les negociacions durant el passat mes de febrer.

Tot plegat forma part del pla de reforç de les polítiques de transport públic, que suposaran una inversió d'uns 12 milions d'euros. "Es tracta d'oferir alternatives eficients a la mobilitat, en un moment en què la disponibilitat del vehicle privat és complicada per a moltes famílies per l'increment de preus del combustible", ha explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la compareixença d'aquest dimarts al Parlament.

Les mesures a favor del transport públic

En concret, cada deu minuts hi haurà un tren entre Inca, Marratxí i Palma en hora punta i cada 40 minuts des de Manacor i sa Pobla a partir del 8 d'abril. Per altra banda, els nous usuaris rebran la targeta Intermodal carregada amb cinc euros.

Per estendre l'eficàcia d'aquestes mesures, ha explicat, l'Executiu ha demanat a consells insulars i ajuntaments amb competències en aquesta matèria que articulin iniciatives similars.

Reestructuració de les jornades laborals

Per tal de dur a terme aquestes mesures, es reestructuraran les jornades laborals dels treballadors del SFM, amb el compromís d'augmentar la plantilla per part del Govern. "Sabem que ho volen fer com més aviat millor", ha explicat a l'ARA Balears el cap del comitè d'empresa del SFM, Ricardo Mas.

D'aquesta manera, els treballadors expliquen que després de la paralització del procés de negociació el passat febrer, l'acord s'ha accelerat a causa de la pujada de carburants. Mas assegura que "assumeixen l'esforç perquè volem estar a l'altura de les circumstàncies, a favor dels usuaris i del futur dels treballadors".

D'aquesta manera, això suposarà "una petita revolució" a les oficines del SFM, ja que es reestructuraran els torns i les guàrdies i es flexibilitzaran les funcions, és a dir, hi haurà categories professionals que duplicaran les seves feines, segons ha explicat Mas. "Hem demostrat que les vagues tenen el seu fruit i així com hi vam ser durant la pandèmia, hi tornam a ser ara", ha dit.

Des del comitè d'empresa es mostren satisfets perquè s'ha establert una línia de feina. Ara bé, en l'acord s'ha deixat enlaire si el SFM assumirà el servei del futur tramvia de Palma, tal com els sindicats reclamen a l'Executiu.

Els usuaris celebren la mesura

Per altra banda, des de l'Associació d'Usuaris del Tren han traslladat la seva satisfacció pel paquet de mesures, ja que després de Palma, Inca es l'estació amb més afluència d'usuaris, segons el portaveu de l'entitat, Guillem Ramis.

A més, a l'associació esperen que arribi el compromís de contractar més personal per tal d'evitar les hores extres dels treballadors.

Igualment, celebren que s'hagi complert una de les demandes que recolliren en un document signat per 2.400 persones.

stats