Societat 08/02/2022

Marí accedeix a donar explicacions als socis del Pacte a canvi de no comparèixer pel cas SFM

El conseller de Mobilitat ha defensat les accions del Govern abans de reunir-se amb els treballadors del servei ferroviari

Miquel Crespí
2 min
Dos trens de SFM en una estació durant un enllaç de combois.

PalmaUnides Podem i MÉS per Mallorca han decidit congelar, per ara, la petició de compareixença urgent del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, a la Comissió de Medi Ambient per donar explicacions sobre el SFM. Segons han informat fonts del pacte a l'ARA Balears, Marí ha accedit reunir-se amb aquests durant la pròxima reunió de seguiment del pacte (la setmana que ve) per explicar el cas.

Tot i això, els partits del Pacte han explicat que si les explicacions no els convencen, demanaran la compareixença urgent del conseller, que ja la tenen escrita i només s'ha d'entregar. Segons han detallat, els socis esperaven que Marí donés explicacions, voluntàriament, fa diverses setmanes perquè esperaven saber què estava passant realment i conèixer la situació de primera mà. Davant la negativa del conseller, els socis del Govern s'han sentit ignorats i consideren la seva actitud "una falta de respecte al Parlament de les Illes Balears".

La vaga i la tensió entre els treballadors del Servei Ferroviaris de Mallorca i el Govern s'ha allargat massa i els socis del pacte han reconegut que hi ha tensions internes perquè no saben què està passant realment i quina és la situació actual del conflicte entre assalariats i empresa.

Aquest matí, i abans de concretat la reunió amb el conseller, Unides Podem i MÉS per Mallorca havien informat que reclamarien la compareixença urgent del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, a la Comissió de Medi Ambient per donar explicacions sobre el SFM, ja que no ho ha fet de manera voluntària com li reclamaven els socis de Govern.

Debat al Parlament

Més enllà de la petició dels dos partits del Pacte, durant la sessió parlamentària d'aquest dimarts també s'ha demanat per la situació actual del servei. Precisament, la diputada del PP, Núria Riera, ha recordat al conseller el conflicte que es viu al SFM, per "la manca de personal i el treball precari" que denuncien els treballadors, i vostè hi posa tan poc interès que els seus socis hagut d'actuar".

Davant d'això, el conseller de Mobilitat ha fet una defensa de les accions del Govern per fer front a la situació del SFM, remarcant la inversió de 200 milions que es durà a terme al llarg del 2022 en l'empresa pública ferroviària, i la compra "acordada ahir dilluns" de nous elements mòbils per 43 milions d'euros. "És una realitat la millora de la qualitat", ha assenyalat.

Tot i així, la diputada del PP ha assenyalat la supressió de trajectes per les vagues i la manca de personal, o el fet que "hi ha treballadors que fan més hores extres en tres mesos que el que haurien de fer al llarg de l'any. Marí no ha entrat a contestar aquestes crítiques, sinó que ha destacat que el nombre d'usuaris del SFM ja se situa en el 90% dels nivells del 2019, abans de la pandèmia.

stats