Memòria democràtica
Societat 08/04/2023

El Govern atén en un mes 40 famílies de víctimes del cop d'estat, la Guerra Civil i la repressió franquista

S'han pres mostres d'ADN de tres i s'ha programat durant les pròximes setmanes la recollida per a dues més

ARA Balears
1 min
Tasques d’exhumació l’estiu passat al cementeri de Son Coletes, a Manacor.

PalmaEl projecte d'Oficina d'Atenció Directa a les víctimes del cop d'estat, la Guerra Civil i la repressió franquista del Govern ha atès en un mes, i de manera individualitzada, 40 persones, familiars de 45 víctimes directes, i ha recollit mostres d'ADN de tres i ha programat la presa de mostres per a dues més.

Segons ha informat en una nota de premsa, s'han documentat un total de 36 testimonis amb els quals la Direcció General de Memòria Democràtica elabora un fons documental de testimonis de víctimes i familiars.

En aquest sentit, han explicat que l'objectiu d'aquest fons és donar veu a les famílies, escoltar-les i intercanviar amb elles informació per abordar qüestions que afecten el dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició. A més, 27 famílies han aportat objectes i documents.

La Direcció General de Memòria Democràtica també ha lliurat 12 causes judicials i ha recollit la sol·licitud de 20 certificats de reconeixement com a víctimes del franquisme, que ja es troben en tramitació, i de 29 pedres de la memòria.

D'altra banda, han destacat l'acompanyament psicosocial a dues famílies, una de les iniciatives pioneres a l'Estat que inclou com a novetat el IV Pla de Fosses i Memòria Democràtica del Govern. Cinc famílies més també han sol·licitat aquest servei.

stats