Societat 12/03/2019

Ets un germà petit? No busquis excuses, això no et fa més temerari

Un estudi internacional liderat per un investigador de la UIB conclou que l'ordre del naixement no influeix en l'afició al risc

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu. / CRIATURES

PalmaLa idea que l'ordre de naixement influeix en la personalitat està molt estesa i s'han fet estudis per determinar en quins aspectes influeix exactament aquest ordre. Durant dècades s'ha pensat que els primogènits ocupen una posició dominant, ja que han tingut tota l'atenció dels pares, i que els petits han de ser més atrevits per cridar l'atenció dels progenitors. Més d'un pic algun germà petit ho ha fet servir d'argument per justificar decisions que es podrien qualificar de temeràries. Ara, però, tot això queda desmentit per un estudi internacional liderat pel director del Laboratori de Ciència de la Decisió de la Universitat de les Illes Balears, Tomás Lejarraga.

L'article No effect of birth order on adult risk taking, publicat a 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS) i en què també han participat investigadors d'Alemanya i Suïssa, determina que no hi ha cap relació entre l'ordre en el naixement i la preferència pel risc. Ja hi havia altres estudis recents que ho posaven en dubte: els investigadors han cercat evidències de la possible relació entre l'ordre de naixement i la tendència a ser temerari en enquestes, estudis experimentals i personatges històrics reals. Fent servir dades de l'enquesta SOEP de l'institut alemany de Recerca Econòmica, un dels més antics del país, han vist que en més del 95% dels tests amb els quals es podia mesurar l'efecte de l'ordre de naixement aquest factor no havia causat diferències significatives.

A més, els investigadors també han estudiat una mostra d'exploradors i revolucionaris destacats per comprovar quina posició ocupaven entre els seus germans. En aquest cas, les conclusions de l'estudi també han apuntat cap a la mateixa direcció: "Els germans petits no són més atrevits que els primogènits". Analitzant les dades d'un estudi alemany per mesurar la preferència pel risc en què els participants podien guanyar diners reals, els investigadors també varen veure que l'ordre de naixement no hi influïa.

stats