Avís
Societat 06/02/2023

Els geòlegs descarten que un tsunami provocat pel terratrèmol de Turquia pugui arribar a les Balears

Itàlia ha retirat l'alerta i l'ICOG fa una crida a la calma

ARA Balears
2 min
Vista dels danys després del terratrèmol a Adiyaman.

PalmaHores després que l'Il·lustre Col·legi de Geòlegs (ICOG) hagi advertit que podia arribar a les Balears un tsunami provocat pel terratrèmol que s'ha registrat a Turquia la matinada d'aquest dilluns, Itàlia ha retirat l'alerta pel risc de tsunami, decisió que descarta que aquest fenomen arribi a les Illes, segons ha informat Europa Press. El president de l'ICOG, Manuel Regueiro, ha fet una crida a la calma. "Hi ha dades que assenyalen que no hi ha risc", ha assenyalat. El tsunami que hauria pogut afectar les Balears primer hauria de passar per Xipre, Creta, Sicília i Còrsega, on ja s'ha descartat el perill. Itàlia havia activat una alerta preventiva que s'ha retirat després que no s'hagin produït grans terratrèmols a la costa d'Anatòlia i Xipre.

El sisme de magnitud 7,8 ha alliberat una energia semblant a l'explosió d'1,2 milions de tones de trinitrotoluens (TNT) en el límit sud de la placa d'Anatòlia, una subplaca tectònica de l'Eurasiàtica. Regueiro ha detallat que la placa Eurasiàtica té dos grans conjunts de falles, la del nord –que va provocar els greus terratrèmols de 1999– i aquesta, que ha tremolat aquest dilluns, la qual està alineada amb Xipre. El sisme s'ha registrat a uns set quilòmetres de profunditat segons els serveis sismogràfics de Turquia, encara que els equips nord-americans el situen a uns deu quilòmetres de profunditat i a uns 600 quilòmetres a l'est d'Ankara. "És una zona que ha patit grans terratrèmols al llarg de la seva història", comenta el president dels geòlegs, qui ha lamentat que es facin edificis cada vegada més alts a Turquia, fet contrari a les necessitats de seguretat sísmica.

Regueiro ha comparat l'actual terratrèmol amb el de Christchurch (Nova Zelanda) i el de Sumatra (Indonèsia) el 2016. Si bé considera que hi ha "poques" possibilitats que es produeixi un esdeveniment similar a Espanya, també assegura que no es pot descartar. De fet, el president dels geòlegs ha assenyalat que la zona del sud de la Península és una de les de major risc.

stats