Societat 28/07/2021

Gairebé 60 ferrerets criats al Zoo de Barcelona arriben a Mallorca per ser-hi alliberats

Medi Ambient ha entregat 24 exemplars recollits als torrents de la Serra per renovar la població reproductora d'aquesta espècie establerta al zoològic català

ARA Balears
2 min
Ferreret

Palma57 ferrerets (Alytes muletensis) criats a les instal·lacions del Zoo de Barcelona han arribat a Mallorca per ser-hi alliberats els pròxims dies, segons ha informat aquest dimecres la Conselleria de Medi Ambient i Territori en un comunicat. La Conselleria ha entregat 24 ferrerets recollits a diversos torrents de la serra de Tramuntana per renovar la població reproductora d'aquesta espècie establerta al zoològic català.

Els exemplars de ferreret que s'alliberaran els pròxims dies a Mallorca descendeixen d'un grup originari de cabots que es varen enviar a Barcelona el gener del 2015. El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha dit que està "molt satisfet" dels resultats que està donant el programa de conservació d'una de les espècies més emblemàtiques de Mallorca.

El Zoo de Barcelona va iniciar el projecte de conservació del ferreret el 1993, i d'ençà de llavors n'han nascut més de 1.500 exemplars a les seves instal·lacions, el 95% dels quals ha estat lliurat a les autoritats mallorquines per poder-los reintroduir al seu hàbitat natural.

Les dades mostren l'èxit del projecte i, com ha recordat el director del zoo, Sito Alarcón, s'ha aconseguit passar d'una espècie que es considerava extinta i de la qual només es tenia registre fòssil a poblacions estabilitzades al seu hàbitat. El zoològic barceloní promou la fauna autòctona i és un referent pel que fa a la conservació de la fauna mediterrània, especialment la que està amenaçada per la crisi climàtica, segons ha comentat Alarcón.

Mir, Alarcón i el director de Medi Ambient de l'empresa d'aigua embotellada Font Major, Juan Antonio López Abadía, han visitat aquest dimecres el Centre de Recuperació i Cria del Ferreret de la finca pública de Planícia, a Banyalbufar. Font Major s'ha sumat enguany al projecte de conservació amb l'objectiu de col·laborar amb iniciatives que fomentin la conservació i preservació de la biodiversitat, com és el cas del ferreret, que resulta un bioindicador de la salut de l'ecosistema i de la qualitat de l'aigua, segons ha explicat López Abadía.

El ferreret és una espècie endèmica de Mallorca que està en perill d'extinció, i que només viu als gorgs dels torrents de la serra de Tramuntana. Va ser descrit l'any 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins al 1980 quan va ser observat viu. Des del 1985 es desenvolupen mesures de conservació que inclouen, entre altres coses, la cria en captivitat i l'alliberament, la retirada de predadors introduïts, la restauració d'hàbitats i la creació de noves poblacions. Des del 1991, i de manera ininterrompuda, es fa un cens anual de larves a totes les localitats on se sap que viu. L'any passat es varen comptabilitzar 30.787 larves, una xifra semblant a la del 2019 i el 2018, quan se'n comptaren 29.314 i 29.672, respectivament.

stats