Societat 03/01/2022

Gairebé 200 joves de les Illes van rebre ajuda per superar les seves addiccions el 2021

Al·lots i al·lotes d'entre 14 i 24 anys han participat en Projecte Jove, una iniciativa de Projecte Home Balears que rep el suport del Govern

ARA Balears
2 min
123.168 € per combatre les addiccions a Menorca

PalmaUn total de 186 joves d'entre 14 i 24 anys amb problemes d'addiccions han rebut l'atenció de Projecte Jove durant el 2021. Es tracta d'una iniciativa que forma part de Projecte Home Balears i que té el suport del Govern. Concretament, la Conselleria d'Afers Socials finança el projecte amb el 0,7% de l'IRPF Social.

Segons la directora de Projecte Jove, Catalina Limongi, aquests joves poden optar a tres programes diferents. Per una banda, hi ha el centre de dia –ubicat a Son Morro i que està destinat a persones joves que a més de tenir una problemàtica de consum també tenen una problemàtica de desestructura en l'àmbit familiar, personal, laboral o acadèmica. Aquests usuaris necessiten una intensitat i una duració més prolongada del tractament, puntualitza Limongi.

Per una altra banda, poden incorporar-se al programa ambulatori conegut com Jat, just a temps. Aquest també està destinat a persones joves amb una problemàtica de consum, però que sí que tenen una estructura personal i familiar que els hi permet compaginar el tractament amb el dia a dia de la seva vida. Finalment, Projecte Jove els ofereix un pis on poden residir els usuaris que temporalment no tenguin cap habitatge.

Ajuda a les famílies

El projecte, a més, contempla l'ajuda a les famílies. "Quan arribes aquí arribes cansada emocionalment, amb un sentiment d'impotència i de culpabilitat per veure què ha passat i com ha passat", assegura la mare d'una usuària, Inmaculada Marín. "A més, quan arribes la relació amb el teu fill està molt deteriorada perquè durant molts d'anys ha estat basada en la mentida i la desconfiança i aquí et donen una sèrie d'eines per modificar la relació perquè sigui més assertiva i comprensiva", afegeix Marín.

La directora del projecte assegura que "els joves que demanden tractament van en augment perquè de cada vegada s'arriba a més llocs –a instituts, a centres de salut, a unitats de conductes addictives...–, i es rompen els prejudicis que han pogut limitar la demanda d'ajuda". Això, afirma Limongi, permet que "s'obri un perfil de joves amb noves addiccions i potser no estigui en augment la problemàtica però sí l'augment de la demanda d'ajuda".

stats