Frau alimentari a Brussel·les: peix panga a preu de llenguado

Després de l’avís de l’OMS sobre els possibles riscos de menjar carn processada, ara l’organització que protegeix els ecosistemes marins, Oceana, ha alertat que les persones no són tampoc conscients del peix que consumeixen

Els restaurants de Brussel·les serveixen 30 espècies diferents de peix sota el nom de només 5.
Esther Herrera
04/11/2015
2 min

Brussel·lesDesprés de l’avís de l’OMS sobre els possibles riscos de menjar carn processada, ara l’organització que protegeix els ecosistemes marins, Oceana, ha alertat que les persones no són tampoc conscients del peix que consumeixen. Segons un informe publicat ahir, Brussel·les, seu de les institucions europees i una de les ciutats més turístiques del continent, serveix en realitat 30 espècies diferents de peix sota el nom de només cinc. L’ONG considera que el cas no és únic a Europa. La capital belga és valorada per la seva oferta gastronòmica de peix, però podria no ser la millor. Oceana, juntament amb la Universitat Catòlica de Lovaina, va analitzar 150 restaurants i l’ADN de 280 peixos. La conclusió va ser que en el 30% dels casos hi havia errors. Si demanes llenguado als restaurants, en un 11% dels casos et serveixen panga, una espècie originària del Vietnam, amb alts índexs de mercuri, que es ven a quatre euros el quilo i que en la carta dels restaurants s’anuncia a 20 i 25 euros. El bacallà també se substitueix per aquesta espècie asiàtica en un 4% dels casos.

No obstant, el frau més notable es dóna en el lluç, que en un 57% dels casos era peix carboner, originari del nord d’Europa i poc conegut en els països mediterranis. Només en un 14% es va servir lluç. Això passava també amb la tonyina vermella, un espècie molt vigilada, que en el 95% dels casos era substituïda per tonyina convencional, amb una variació en el preu que pot arribar al 40%.

S’obre una investigació

El frau arriba fins a les institucions comunitàries. La Comissió i el Parlament Europeu tenen cantines que serveixen als funcionaris, periodistes o visitants i on, segons el director general de l’organització, Lasse Gustavson, existeix una situació de “caos”.

El 38% del peix analitzat no corresponia al que en un principi es venia. “Fins i tot els legisladors que decideixen sobre polítiques pesqueres són enganyats”, ironitza Gustavson. La Comissió Europea ha promès investigar, amb les empreses que proveeixen menjar a les institucions, els resultats de l’informe.

stats