Societat 27/10/2023

El Fòrum de la Societat Civil presentarà propostes a la cimera de turisme europea de Palma

L'entitat treballa en l'organització d'un congrés ciutadà sobre creixement sostenible a les Balears a finals d'any

2 min
Presentació de la carta oberta del Fòrum de la Societat Civil

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil per a la reconstrucció de les Illes Balears prendrà part de les conferències prèvies de la cimera europea de turisme prevista per als dies 30 i 31 d'octubre a Palma. En el marc de la seva participació es lliurarà una carta oberta amb un seguit de mesures orientades a repensar el model turístic balear. Jaume Garau, representant del col·lectiu, ha explicat que la carta és la primera passa en el procés d'impulsar un debat ciutadà per arribar a un consens ampli sobre el full de ruta que ha de seguir aquesta comunitat per reorientar-se cap a un creixement sostenible.

Aquest mateix document, que recull propostes de canvi d'usos, modernització del parc hoteler, desconstrucció, transversalitat i diversificació, es farà arribar a 50 experts en empresa, administració pública i societat civil. L'objectiu és elaborar una proposta acompanyat d'un estudi quantitatiu que es debatrà en un congrés ciutadà obert a la primavera de 2024.

Amb relació a la trobada de ministres de Turisme, des del Fòrum esperen un gest per part dels integrants de la cimera: "Sembla que està previst elaborar un manifest que es dirà Carta de Palma i entenem que prioritzarà la idea d'una sostenibilitat social del turisme, amb problemes com la saturació, la gentrificació, el canvi climàtic, els refugiats i les conseqüències dels conflictes armats".

El Fòrum reuneix 22 organitzacions ciutadanes amb una llarga experiència en diferents sectors socials i en les quals participen 31.500 persones. Es tracta d'una reunió informal dels ministres de Turisme de la Unió amb el lema 'El camí cap a la sostenibilitat social del Turisme a la Unió Europea'.

La celebració de la trobada europea ha motivat una "contracimera" protagonitzada per diferents entitats que reivindiquen la seva participació en el debat i que han organitzat activitats reivindicatives aquesta setmana. La proposta alternativa a la convocatòria oficial culminarà dia 30 d'octubre amb una manifestació.

Una cimera europea sobre turisme sostenible

La reunió prevista per al 31 d'octubre se centra en la sostenibilitat social del turisme a la Unió Europea. Durant les sessions de treball, els ministres europeus debatran sobre com es pot promoure un sector turístic més sostenible, inclusiu i resilient, i que pot fer la UE per afavorir un turisme socialment sostenible.

Les prioritats en matèria de turisme de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea tenen com a objectiu millorar la competitivitat d'aquesta indústria, per la qual cosa és necessari escometre una transformació cap a un model més sostenible.

stats