Societat 27/05/2021

La Fiscalia recorre al Suprem el toc de queda a les Balears

El ministeri públic ha posat un recurs de cassació contra la interlocutòria del TSJIB de dijous passat

ARA Balears
2 min
La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu.

La Fiscalia ha recorregut davant el Suprem la darrera interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que autoritza mantenir el toc de queda –juntament amb tres restriccions més– a l'Arxipèlag, segons ha informat Europa Press. Aquest recurs de cassació pretén tombar la resolució del TSJIB de dijous passat, que allargava durant 15 dies més algunes mesures sanitàries amb algunes modificacions respecte de la interlocutòria del passat 7 de maig.

El Govern té tres dies per fer al·legacions al recurs de la Fiscalia. Sobre això, la presidenta autonòmica ja ha dit que faran "les al·legacions oportunes", tot i que no tenen “capacitat d’impugnar una decisió de la Fiscalia”. "Seguirem defensant la nostra postura", ha afegit, que ha estat "avalada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears". Ara bé, Armengol ha mantingut el “respecte absolut a les decisions tant de la Fiscalia com del Suprem”. 

Amb aquesta darrera, i a petició del Govern balear, els magistrats van autoritzar ajornar el toc de queda a mitjanit i ampliar les reunions socials fins a vuit persones a exteriors i sis a interiors independentment dels nuclis de convivència. Una vegada més, la interlocutòria incloïa el vot particular de dues magistrades que hi estaven en contra, enfront dels tres que hi estaven a favor. En qualsevol cas, la Sala va concloure que l'Administració autonòmica té cobertura legal suficient en la legislació ordinària per adoptar aquestes mesures.

Però la novetat d'aquesta segona interlocutòria és que sí que preveia la possibilitat d'interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem en un termini de tres dies hàbils. El que feia impossible recórrer la resolució anterior és que la data de notificació –el 7 de maig– era anterior, precisament, a l'entrada en vigor del decret que habilitava a fer-ho davant el Suprem.

Criteris dispars entre la Fiscalia i el TSJIB

La Fiscalia de les Balears ja s'havia mostrat en contra de mantenir el toc de queda i les limitacions a les trobades socials a espais privats a l'Arxipèlag, atès que entén que aquestes restriccions vulneren els drets fonamentals i que no escau adoptar-les sense el paraigua legal de l'estat d'alarma. No obstant això, cal tenir en compte que un recurs davant el Tribunal Suprem recau en el fiscal de la Sala del Suprem.

Així, la darrera interlocutòria del TSJIB considera que el Govern ha justificat adequadament les mesures que sol·licita autoritzar perquè "el nombre de persones vacunades actualment no arriba a un percentatge d'immunitat suficient per arribar a la immunitat col·lectiva". Els magistrats mantenen que "la incertesa sanitària justifica decisions la idoneïtat i necessitat de les quals són incertes". Per això, apel·len al "principi de precaució" per protegir els béns fonamentals de la vida humana i la salut i assenyalen que aquest principi "actua en l'espai no colonitzat per certesa científica".

stats