Tribunals
Societat 24/01/2023

La Fiscalia pacta amb 33 acusats pel cas Àngels de l'Infern i canvia les penes de presó per multes

El judici ha arrencat gairebé quatre hores més tard del previst, a causa de les negociacions del Ministeri Públic amb les defenses dels acusats

ARA Balears
2 min
Alguns dels acusats, membres dels Àngels de l'Infern.

PalmaLa Fiscalia Anticorrupció ha informat aquest dilluns, en l'inici del judici a l'Audiència Nacional contra la branca d'Àngels de l'Infern assentada a Mallorca, que ha arribat a acords de conformitat amb 33 dels gairebé 50 encausats, segons ha informat Europa Press. En tots aquests casos, el Ministeri Públic substitueix les penes de presó que sol·licita per multes amb quotes diàries de 4 euros.

Així, per cada any de presó, els encausats conformats hauran de fer front al pagament diari d'una multa de quatre euros durant 24 mesos, sempre el doble de mesos dels que se sol·licitaven de presó. A més, l'equip de fiscals ha assenyalat durant la vista que, en cas de conformitat, no s'oposa al fet que els acusats s'absentin del judici, tot i que hauran d'estar a disposició del tribunal en cas que se'ls requereixi.

A això cal afegir-hi que els encausats que han patit privació de llibertat de manera preventiva, inclòs el moment de la detenció, haurien de ser degudament compensats. A més, han indicat que, en cas de conformitat, la Fiscalia també opta per aixecar mesures, com ara el decomís de béns.

Amb tot, el judici ha arrencat gairebé quatre hores més tard del previst, a causa de les negociacions de la Fiscalia amb les defenses dels acusats amb l'objectiu de pactar aquestes conformitats de condemna. El tribunal, una vegada iniciada la jornada, i després de la lectura de les peticions de pena, ha recordat que quatre dels encausats –entre els quals hi ha Juan José Valdés, Ömer Cicekdag i Heinz Gansmüller– es troben en crida i cerca per no haver-se presentat a la vista.

Un dels fiscals del cas, José Grinda, ha sol·licitat també als magistrats que permetin incloure a la vista dos acusats més que no fossin inclosos en un primer escrit d'acusació, però sobre els quals també interessava l'obertura del judici oral pel mateix cas.

Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció va presentar el seu escrit d'acusació el gener de 2019, adreçant-se contra 47 persones físiques i tres de jurídiques per 16 càrrecs que sumen un saldo conjunt de 198 anys i mig de presó. La interlocutòria de processament dictada en el seu moment pel jutge instructor Eloy Velasco situava al capdavant de l'organització el ciutadà alemany Frank Hannebuth, fins aleshores líder del grup a Hannover i considerat com un dels principals dirigents dels Hell Angels a Europa.

HAMC, fundada el 1948 als Estats Units

No obstant això, Hannebuth hauria tingut l'ajuda de Khalil Yousafi i el seu germà Abdelghani, dos lloctinents que li haurien facilitat el desembarcament a Mallorca, juntament amb un altre "grup d'adlàters". D'acord amb el relat judicial, "els acusats són un conjunt de persones assentades a l'illa de Mallorca que s'integraven en una organització delictiva d'àmbit internacional i que gira entorn d'un club de motors mundial, conegut com Hell Angels Motors Club (HAMC)".

HAMC, fundada el 1948 als Estats Units, funcionava presumptament per "capítols", aparents "grups autònoms" que "en realitat se circumscrivien dins d'una sòlida estructura jeràrquica" que exerceix "un control intern de manera coactiva o violenta". "Els membres del HAMC estan involucrats en delictes greus", que en aquest cas s'han traduït en acusacions per organització criminal, blanqueig de capitals, tràfic de drogues, detenció il·legal, tinença il·lícita d'armes, prostitució, amenaces, coaccions, extorsió, falsedat documental, encobriment, omissió del deure de perseguir delictes, violació de secrets i suborn".

stats