Medi Ambient

La Fiscalia investiga el vessament de 26 tones de microboles de plàstic a la costa de Galícia

El que entitats ecologistes titllen de "desastre ambiental sense precedents" ja ha afectat platges gallegues i asturianes

4 min
Pellets de plàstic dins d'una de les bosses que han aparegut a Galícia, provocant preocupacions mediambiental.

BarcelonaLa pèrdua de sis contenidors per part d'un vaixell mercant polonès el 8 de desembre en aigües portugueses està causant una autèntica emergència a les costes gallegues. El motiu és que un dels contenidors perduts contenia pèl·lets de plàstic, concretament 26 tones de pèl·lets, unes boles minúscules de menys de cinc mil·límetres que es fan servir per fabricar productes de plàstic més grans. Aquests microplàstics blancs han anat arribant a poc a poc a les costes gallegues i ara, tres setmanes després del vessament, n'estan apareixent grans quantitats en desenes de municipis costaners de Galícia. Diverses associacions ecologistes gallegues ho defineixen com un "desastre ambiental sense precedents" i els plàstics estan tenyint de blanc les ries de Vigo, Pontevedra, Arousa, Muros i Noia i també algunes platges de la Corunya i Ferrol. A més, aquest dilluns a la tarda la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha comunicat que els pèl·lets ja han arribat a algunes platges asturianes.

La unitat especialitzada en medi ambient de la Fiscalia General de l'Estat ha obert diligències pel vessament. El 4 de gener va obrir un expedient de seguiment i ara ha obert diligències per comprovar les afectacions del vessament i l'origen per determinar si s'ha comès algun delicte i qui en seria el responsable. Fa només dos dies la Xunta de Galícia va activar el Pla Territorial de Contingències per Contaminació Marina Accidental en un nivell d'emergència 1 (el mínim després de superar una fase d'alerta). El nivell 1 implica que hi ha "algun tipus de contaminació significativament lleu a la zona costanera" motiu pel qual s'hauran de valorar circumstàncies com que els mitjans disponibles als plans locals anticontaminació siguin suficients.

Tot i que el govern espanyol va instar l'executiu gallec a elevar la fase d'emergència al nivell 2 per tal que un "operatiu estatal pogués intervenir immediatament", aquest matí la consellera de Medi Ambient, Ángeles Vázquez, ho ha descartat. Ha demanat que es facin recollides dels residus "de manera ordenada", ja que si hi ha moltes persones recollint a la sorra de les platges és fàcil que "es trepitgin les boletes i s'enterrin". Vázquez també ha assegurat que hi ha previst un dispositiu de 200 persones per netejar les platges afectades pel vessament i ha insistit que aquestes petites boles de plàstic "no són tòxiques ni perilloses", però que, com que són de plàstic, cal retirar-les de la sorra de les platges.

Voluntaris recollint microplàstics a Galícia.

La consellera gallega també ha carregat contra el govern espanyol perquè "no van ser capaços de treure els sacs del mar i estan arribant a terra milers de boles”. Tot i això, Vázquez també ha explicat que estan a l'espera que des del ministeri de Transició Ecològica els comuniquin quins serveis es posaran en marxa per fer front a la situació.

Mesures un mes després

Tot i aquesta crida a la calma per part de la Xunta, entitats ecologistes com Greenpeace, Asociación Noia Limpa o Arco Iris critiquen que el govern gallec ha actuat molt tard. Expliquen que les primeres alertes per l'arribada de microplàstics a ries i platges van arribar el 15 de desembre i critiquen que l'executiu gallec no prengués cap mesura fins un mes després del vessament del vaixell polonès. Denuncien que fins ara la recollida d'aquest producte s'ha deixat només en mans dels ajuntaments i de voluntaris. De fet, Sumar ja ha anunciat que està estudiant denunciar la Xunta de Galicia per "inacció" en considerar que ha comès una "greu irresponsabilitat" per no haver actuat abans. El portaveu de Sumar i ministre de cultura, Ernest Urtasun, ho ha explicat en una roda de premsa on ha assegurat que el govern gallec coneixia el vessament des del 23 de desembre i que han tardat" massa" a activar el pla de contingència. Urtasun també ha suggerit que aquest cas recorda a la catàstrofe mediambiental del Prestige que en el seu moment va minimitzar el govern del Partit Popular.

Pel que fa als efectes del vessament de microplàstics a les costes gallegues, fonts de Greenpeace alerten que seran "terribles" i que els danys a l'ecosistema "duraran molts anys". A més, l'organització SEO/BirdLife també ha advertit que aquests materials poden afectar negativament les aus marines.

Tot i que encara no s'ha detectat la presència de microplàstics més enllà de Galícia i Astúries, el govern de Cantàbria ha enviat tècnics de medi ambient a les platges de la costa occidental per comprovar que no hi estan arribant aquestes boletes de plàstic. Des de l'executiu càntabre confirmen que no han rebut cap avís que hi hagi cap resta d'aquest producte a les seves platges i considera "improbable" trobar-ne, si més no de moment. Per la seva banda, aquest dilluns el govern espanyol ha tornat a insistir a la Xunta perquè elevi el nivell d'emergència. El delegat del govern a Galícia, Pedro Blanco, ha assegurat que l'executiu està preparat "amb tots els mitjans disponibles", però ha insistit que per actuar és necessari que la comunitat gallega "premi el botó i elevi el nivell".

stats