Estudiants per Palestina
Societat 30/05/2024

Els degans de la UIB plantegen sancions per als estudiants de l'acampada per Palestina

Han manifestat el seu suport a la decisió de desallotjar Son Lledó en una carta

ARA Balears
4 min
Estudiants per Palestina al rectorat de la UIB

PalmaEls degans i directors de la Universitat de les Illes Balears han firmat una carta per donar suport al rector, Jaume Carot, pel que fa als comportaments que consideren "contraris a la convivència" per parts dels estudiants acampats per Palestina. A la missiva també demanen que s'estudiï la possibilitat de sancionar-los. Els firmants estenen el seu suport a tot l'equip directiu amb relació a totes les accions duites a terme fins ara, inclòs el desallotjament de la rectoria. En aquest sentit, han criticat que el col·lectiu faci prop d'un mes que utilitza les xarxes socials "per insultar el rector i acusar la UIB de còmplice del genocidi".

Així, han afegit que malgrat que la institució "ha creat vies de diàleg" i s'ha mostrat "oberta al diàleg", els acampats "no han aturat de cridar ni d'insultar, com si aixecar el to i repetir eslògans els dotàs de raó", han dit. Per aquest motiu, han demanat que, si escau, s'apliquin sancions. Els signants han recordat que el rector té la potestat de sancionar els comportaments de les darreres hores com a "molt greus, greus o lleus", tenint en compte que s'han produït accions com "assetjar o exercir violència greu contra qualsevol membre de la comunitat universitària, destruir o deteriorar de manera irreparable patrimoni de la universitat i impedir la realització d'activitats universitàries, entre altres".

"És evident que la UIB no pot ser condescendent amb els col·lectius que es manifesten exigint, insultant i donant ultimàtums si no s'atenen les seves reivindicacions i que demostren un desconeixement o una mancança de respecte per les lleis democràtiques necessàries per mantenir la convivència", diuen. Pel que fa a les reclamacions que la UIB es refereixi a la guerra de Gaza com un genocidi, els degans i directors de la Facultat han recordat que "no correspon" a la universitat qualificar el que ocorre a la franja com a genocidi.

"Encara que cadascú pot pensar i manifestar el que vulgui a títol individual, ni una institució pública ni el rector que la manifesta poden fer-ho", han dit. "Els activistes de l'acampada han de saber que les universitats també estan subjectes a la llei i que els campus no són espais d'impunitat on es pot dir o fer qualsevol cosa", recorden. La carta ha estat firmada pels degans d'Economia i Empresa, Educació, Ciències, Medicina, Psicologia, Turisme, Infermeria i Fisioteràpia, Dret, Filosofia i Lletres, a més dels directors de l'escola Politècnica, l'escola de Doctorat i el Centre d'Estudis de Postgrau.

Aquesta petició arriba després que els estudiants de la UIB solidaris amb Palestina hagin decidit desmuntar l'acampada que varen organitzar fa dues setmanes per expressar el rebuig al genocidi d'Israel a Palestina. Segons han informat aquest dijous, un dels principals motius pels quals han pres aquesta decisió ha estat la posició que ha mantingut la UIB envers el conflicte, ja que consideren que la institució "continua sent còmplice del genocidi".

En aquest sentit, han criticat l'actitud del rector de la UIB, Jaume Carot, qui dimecres va avisar la Policia Nacional perquè desallotjassin la rectoria, que els estudiants varen ocupar durant unes hores per reclamar al rector que parlàs amb ells. Els estudiants consideren que la institució no s'ha posicionat "clarament" en contra de l'estat d'Israel. Un dels portaveus de l'acampada, Joseba Peña, ha lamentat que, després de 15 dies de protesta, no han pogut aconseguir que la institució reconegui el genocidi, però ha apuntat que això els servirà per dur a terme més mobilitzacions, entre altres un festival que es farà diumenge a Inca i diverses xerrades i cinefòrums arreu de Mallorca.

Davant tots aquests fets, des d'Estudiants per Palestina han anunciat una concentració el pròxim dimecres 5 de juny a les 20 h a la plaça de Cort de Palma contra la "complicitat del rectorat amb el genocidi". "Fora sionisme de la universitat, aturem el genocidi", han sentenciat.

Veus crítiques

Ara bé, també hi ha hagut crítiques a la decisió de Carot de desallotjar forçosament el rectorat. El catedràtic de Filologia Catalana Nicolau Dols ha recordat a les xarxes socials que els estudiants varen ocupar el vestíbul de l'edifici Ramon Llull des de desembre de 2008 fins a març de 2009 i que, cada vegada que la policia demanava si s'havien de desallotjar, la llavors rectora, Montserrat Casas, s'hi negava. "Avui la Policia ha engegat de l'entrada del rectorat els estudiants que s'hi havien instal·lat i els ha identificat. La Policia ha actuat a petició del Consell de Direcció de la UIB", ha remarcat.

Per la seva banda, la plataforma pacifista Mallorca per la Pau ha expressat aquest dijous la seva solidaritat amb els estudiants acampats a la UIB en suport a la lluita del poble palestí. També ha donat suport a les seves reivindicacions i ha criticat el seu desallotjament dels espais que ocupaven de manera pacífica. La plataforma entén que la UIB hauria de ser més contundent a l'hora de posicionar-se contra la colonització i el genocidi i seguir decididament el camí que ja han obert altres universitats. A més, assenyalen que el rector hauria d'haver-se mostrat més obert, flexible i dialogant amb els estudiants acampats i la seva assemblea.

També s'ha solidaritzat amb els estudiants, l'associació Mallorca per Palestina. Així, han expressat el seu total rebuig davant la proposta del comunicat de degans i deganes de la UIB, en el qual s'insta el rector a prendre mesures contra els estudiants que van ocupar el rectorat aquest dimecres. Alguns membres de Mallorca per Palestina van ser testimonis de la seva actitud, en tot moment pacífica, i de com el desallotjament va ser igualment pacífic, sense perjudici pel patrimoni ni pel desenvolupament de cap activitat. Per això, demanen que el rector no prengui cap acció ni sanció contra els estudiants que van ocupar el rectorat.

stats