LLOGUER
Societat 02/02/2018

Les festes de Sant Joan posaran a prova la zonificació

Molts propietaris del centre de Ciutadella opten per abandonar el lloguer turístic per por de les sancions

Ivan Martín
5 min
Grups d’amics, famílies i molts visitants són habituals del nucli antic de Ciutadella.

CiutadellaLes festes de Sant Joan ja s’han convertit en una de les qüestions més mediàtiques malgrat que sigui principi de febrer. El principal motiu són les conseqüències que es deriven del projecte de zonificació de l’equip de govern del Consell Insular de Menorca, una normativa legislativa que, sumada a la llei turística balear, que ja ha entrat en vigor, genera dubtes pel que fa a tot un clàssic per a Sant Joan, el lloguer de cases en el nucli antic de Ciutadella.

Així, els lloguers de cases s’estenen pels carrerons que conflueixen amb l’epicentre de la festa. Grups d’amics, famílies i molts de visitants són habituals del nucli antic de Ciutadella. L’ambient que es genera és únic, especialment a Santa Clara o ses Voltes. Les restriccions per llogar han suscitat un debat ciutadà. Cal remarcar que la majoria de lloguers es pacten amb molts de mesos d’antelació. De fet, són molts els propietaris que durant anys lloguen la seva casa a un mateix grup. Les festes de Sant Joan són un exemple de com afectarà la zonificació a Menorca, però cal dir que el lloguer de cases en nuclis tradicionals també es produeix a la resta de municipis en les diferents festivitats.

Disparitat de criteris

En l’àmbit polític, tots els partits que integren l’Ajuntament de Ciutadella varen escenificar la disparitat de criteris a l’últim ple. És cert que la idea generalitzada era que calia una regulació, però trobam els matisos en la manera de fer-ho. Un dels més crítics ha estat el portaveu del Partit Popular, Joan Benejam, qui ha recordat que “és una tradició llogar les cases del nucli antic per Sant Joan. Conec moltes famílies que obtenen uns ingressos extraordinaris que permeten afrontar altres despeses. A més, també hi ha gent que lloga la seva casa habitual durant un o dos mesos i se’n a viure a casa d’amics o familiars perquè necessita una entrada de doblers. I aquests ho fan per una necessitat real”.

D’altra banda, els dubtes que causa la zonificació són entesos com una manca de seguretat jurídica. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de la CAEB i propietari d’un hotel d’interior, José Bosch, reconeix que hi ha “desconcert” en el sector i creu que “a Menorca passam d’un extrem a un altre. No som capaços de cercar l’equilibri. Hem passat de poder llogar-ho tot a entrar en una fase de manca de seguretat jurídica que inquieta. L’oferta per a les festes és una realitat. Serà difícil combatre el que ara és il·legal. Crec que es continuarà amb aquesta pràctica però és una decisió de cada persona”. Bosch és conscient que “és necessari regular l’activitat perquè hem trobat casos de persones que venen a l’hotel després de trobar-se l’apartament que havia llogat en unes condicions lamentables, i això també dona mala imatge. El problema no és només per Sant Joan”.

Els propietaris de cases, dividits

En aquests moments, hi ha 130 cases que disposen d’una llicència per al lloguer turístic a Ciutadella, un nombre insuficient tenint en compte la demanda que hi ha per Sant Joan. Cal recordar que la llei turística obliga a llogar els habitatges per un període superior a un mes sense comercialitzar-los a través d’operadors turístics. Els requisits de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) es convertiren en l’eina per poder escenificar l’acord legal entre el propietari i el client.

En Jaume és propietari d’una casa ubicada en un dels carrers cèntrics de Ciutadella. De quatre habitacions, l’immoble passa a mans d’un grup d’amics catalans que des de fa vuit anys gaudeixen de les festes de Sant Joan. En Jaume admet que “tenc coneguts que també lloguen cases i estan farts perquè ens diuen que vindran sis persones i al final resulta que en són 20. Nosaltres tenim sort. Cada any la llogam a aquest grup i ho continuarem fent. Parlam d’una quantitat de doblers molt important. Pensa que cada dia podem cobrar devers 600 euros. I els paguen. A mi, aquests diners em permeten pagar una part dels estudis dels meus fills. No sé com ho fan a les ciutats que tenen una festa similar pel que fa al volum de visitants com Pamplona o València, però si no aprofitam Sant Joan, seríem poc hàbils”. Quan és preguntat per la il·legalitat que suposa aquesta pràctica, en Jaume ho té clar, “que es preocupin d’altres temes més importants com la carretera i ens deixin viure. No crec que tinguem un problema a Menorca amb el lloguer turístic, però en qualsevol cas jo i molts altres continuarem llogant”.

Una visió radicalment oposada en té l’Antoni, qui ha decidit no llogar la seva casa, perquè “no vull tenir problemes amb l’administració. Crec que la sanció és de 40.000 euros i no hi estic disposat fins que no sàpiga els detalls de la normativa. Personalment, consider que feia falta una regulació, però potser cal ser més oberts o establir uns períodes de l’any que el lloguer sigui més apte. És complicat”. A més, n’Antoni assegura que “tenia el lloguer compromès amb uns mallorquins per a les festes de Sant Joan. Vaig telefonar fa uns dies per explicar què passava. No ho entenen perquè la realitat d’allà és diferent. De la mateixa manera que la normativa no és igual a totes les illes, crec que a Menorca s’hauria de diferenciar per les característiques pròpies de cada municipi”.

Falta d’allotjament per Sant Joan

ARA Balears s’ha posat en contacte amb diversos hotels de Ciutadella. Cal dir que l’Associació Hotelera de Menorca no disposa de dades d’ocupació per Sant Joan perquè molts establiments romanen tancats. En els hotels d’interior encara podríem trobar-hi alguna habitació, però a preus elevats. El nivell d’ocupació se situa en un 90%. La previsió és completar l’aforament durant el mes de febrer. Altres com l’hotel Balear ja ho tenen tot ple. El seu gerent, Fernando Rodríguez, reconeix que “hi ha molta incertesa a causa de la zonificació. No sabem si es podrà llogar o no i en quines condicions. És difícil trobar un punt d’equilibri. Entenc totes les parts. Els hotels en sortirem beneficiats, sobretot durant els mesos amb menys volum de negoci”. D’altra banda, Rodríguez confirma que la mesura del Consell ja ha aconseguit un dels seus objectius, ja que “hi ha propietaris amb por per possibles sancions. Alguns descarten llogar durantl’estiu i prefereixen fer-ho per tot l’any. Ara bé, els preus han pujat considerablement”.

La febre de Sant Joan arriba fins al Mercadal. El propietari de l’hostal Jeni, Vincent Gomila, afirma que el seu establiment té un 20% de reserves però “abans de Setmana Santa ho tindrem tot venut. Si es lloguen menys cases, aquesta gent haurà d’anar a parar a alguna banda i tal vegada es redistribuiran pels pobles”. Cada cop n’hi ha més que decideixen allotjar-se en altres pobles, en unes dates en què la demanda es dispara a tota l’illa.

stats