Societat 09/07/2020

El PSIB s'absté en una moció a favor que la família reial estiuegi a Mallorca

El ple del Consell aprova la iniciativa proposada per Vox perquè només Unides Podem i MÉS hi han votat en contra

K. O.
2 min
Foto d'arxiu d'Ara Balears

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous una moció de Vox en defensa de la presència de la família reial a l'illa que s'ha aprovat amb l'abstenció del PSIB i El Pi. La iniciativa s'ha tirat endavant perquè només Unides Podem i MÉS hi han votat en contra, mentre que el PP, Ciutadans i el partit d'extrema dreta hi han votat a favor.

La consellera socialista, Lorena Oliver, ha dit que, "com a socialistes que som, creim fermament en la igualtat de tots els espanyols i no en la superioritat d'uns sobre els altres per cap motiu; per això, donam la benvinguda a la família reial, així com a qualsevol altra família que vulgui passar les vacances a les Illes".

Oliver, però, ha afirmat que Vox ha presentat la moció per "confrontar" l'equip de govern i que "parlar de les vacances dels reis ara no és el que més interessa a la majoria dels mallorquins". També ha manifestat que "l'impacte social i institucional no ve donat únicament per la figura de la monarquia, sinó per moltes altres coses, com les polítiques que s'estan fent des del Consell".

La consellera de Ciutadans, Margalida Roig, ha considerat que els reis "han donat a conèixer" la finca de Raixa, el port de Sóller, Valldemossa i altres indrets de l'illa. A més, ha afegit que la reina Letícia, l'any passat, "va aprofitar per donar a conèixer els productes locals perquè va dur una bossa amb llengües mallorquines". També han proposat una esmena que s'ha inclòs per regalar un lot de productes de Mallorca als reis, sempre que això no vulneri la normativa de transparència.

La consellera del PP, Catalina Cirer, ha citat les paraules de l'actual delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo (PSIB), que va dir que si els reis no venen "no ens beneficia". Contràriament, la portaveu d'Unides Podem al Consell, Magdalena Gelabert, ha recordat que Vox ha bloquejat "de manera sistemàtica" la comissió d'investigació del rei emèrit Joan Carles I. També ha comentat que "ens fa molt poca gràcia que la ultradreta digui que els reis impulsen l'economia de les Illes, perquè qui ho fa són els treballadors".

"Aquesta abraçada de la ultradreta als reis no sé si els incomodaria", segons ha dit el conseller de MÉS, Guillem Balboa. "Com a republicans, difícilment compartirem que l'economia de l'illa s'hagi d'alimentar de les repercussions de la imatge que la família reial pugui projectar passejant els seus privilegis per Mallorca". Precisament, "la imatge que projecta ara remet a pràctiques i actituds que no volem vincular per res del món amb l'illa".

stats